Carregant Esdeveniments

Presentació del llibre “Zurich 1917. Lenin, Joyce, Tzara”

Actes i activitats

7 de novembre de 2017, 18:30 h

El nou llibre d’Agustí Pons obre el cicle “Els Dimarts d’Òmnium Baix Camp” 2017-2018

El nou llibre d’Agustí Pons obre el cicle “Els Dimarts d’Òmnium Baix Camp” 2017-2018. Comptarem amb la presència de l’autor per parlar d’aquest moment crucial en la cultura i la política del segle XX.

L’autor:

Agustí Pons i Mir (Barcelona, 1947) és un periodista i escriptor català

Llicenciat en Ciències de la Informació a Pamplona, ha estat redactor d’El Noticiero Universal (1964-1976),d’Oriflama, de Destino i de l’Avui (1976-1996).Del 1981 al 1984 va ser Cap del Gabinet de Max Cahner, conseller de Cultura en el primer govern de Jordi Pujol.És membre de l’AELC, del PEN català i del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i col·labora a les publicacions Avui, La Nació, Serra d’Or, Lletra de Canvi, El Temps i Debat Nacionalista. El 1991 va obtenir el Premi Joan Fuster d’assaig i des del 1998 va treballar a l’emissora Catalunya Cultura.

Ha elaborat, entre d’altres, biografies de referència com les dedicades a Joan Triadú, Pere Calders, Maria Aurèlia Capmany, Nèstor Luján, Raimon Noguera i Salvador Espriu.

El 2015 li fou concedida la Creu de Sant Jordi “per la seva significativa presència en el panorama periodístic del darrer mig segle a Catalunya.

L’obra:

Zuric, 1917. Lenin, Joyce, Tzara: Les tres revolucions que van canviar Europa (Pòrtic)

L’any 1917, a Zuric, coincideixen tres personatges clau del segle XX: Lenin, Joyce i Tzara. Tots tres protagonitzen les revolucions que van canviar el caràcter i la fesomia d’Europa: la revolució comunista de Lenin, la revolució literària de Joyce i la revolució artística de Tristan Tzara ―l’home del dadà i del cèlebre Cabaret Voltaire. Curiosament, cap d’ells era suís, però tots tres van coincidir-hi l’any 1917, que alguns historiadors consideren el primer any del segle XX. Agustí Pons, que és el biògraf més important del país (Espriu, Capmany, Luján, Calders…) ha trenat tres retrats i una  visió de l’Europa de la Primera Guerra Mundial i de l’esclat revolucionari soviètic. Un relat documentat i lliure, molt atent a la finíssima ratlla que separa la utopia del crim.