‘Escoles en Xarxa’ participa en una jornada sobre el valencià a Alcoi
Per l’últim cap de setmana d’abril us proposem fer un recorregut pels grans espais naturals de la regió francesa del Llenguadoc.
El passat dissabte 27 de març, les responsables del projecte Escoles en Xarxa d’Òmnium, Gisela Muñoz i Esther Garrido, van participar en la Jornada ‘El valencià en l’era digital’. L’activitat, que es dugué a terme durant tot el dia al campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, tingué per objectiu analitzar la presència del valencià en l’actual món digital globalitzat, així com debatre els reptes del nou context comunicatiu en el marc referencial lingüístic.
Dels tres grans blocs temàtics en què es dividí la jornada (Societat; Mitjans de comunicació; i Educació), l’exposició del projecte d’Òmnium s’emmarcà en aquest darrer. Concretament, es dugué a terme de 16.30 a 17.30h en l’apartat de Presentació d’experiències en usos lingüístics de les TIC en educació, que va incloure també la xerrada “15 anys de la xarxa telemàtica educativa (XTEC) a Internet. Balanç i perspectives”, a càrrec de Jordi Vivancos, del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
Presentada per Sandra Obiol, del Centre Ovidi Montllor, l’exposició duia per títol “Escoles en xarxa: projecte col•lectiu on les escoles fan cròniques d’actualitat” . Després d’explicar, a grans trets, en què consisteix la iniciativa, les dues responsables d’Òmnium encarregades de la ponència van argumentar, també, com aquesta contribueix a fer créixer l’ús i visibilització del valencià a la xarxa.
Ho van fer en base a l’essència mateixa del projecte, que avui posa en contacte més de 300 centres de primària i secundària d’arreu dels territoris de parla catalana gràcies a la connexió dels diversos blocs en línia. Així, les responsables d’Escoles en Xarxa van assegurar que la iniciativa permet, d’una banda, fomentar el periodisme digital en la llengua pròpia i, de l’altra, familiaritzar el jovent d’arreu del territori amb la diversitat dialectal de la llengua comuna.