“Estem enFabrats”

Actualitat

El Premi a l’Honor de les Lletres Catalanes 2000 i escriptor, Josep Vallverdú, reivindica el paper de Pompeu Fabra en la codificació del català

L’escriptor Josep Vallverdú ha commemorat a Pompeu Fabra durant la inauguració del cicle de xerrades sobre el filòleg català amb la seva ponència “El miracle de Fabra”. Vallverdú ha destacat, sobretot, la seva feina en l’ordenament lingüístic actual: “Va crear una llengua moderna apta per a tots els territoris”.
La tasca lingüística del filòleg va ajudar molt a la societat catalana durant el segle XX i, més concretament, al període franquista. “A la batalla de la llengua teníem una avantatge, ja que teníem normes”, ha comentat Vallverdú, qui ha afegit: “Aquest va ser el miracle de Fabra”.
També ha explicat que aquestes normes van sortir d’uns “esforços rebels” i d’una història on s’havia donat una “pervivència d’una llengua parlada i poc acompanyada per una llengua escrita”. Ha lamentat que la falta d’una presència de normes modernes va causar l’aparició de la diglòssia. “Els nobles per donar-se importància parlaven en castellà”, ha criticat l’escriptor i també ha explicat que no era estrany veure gent parlant en català però escrivint en castellà, ja que no es sabia com fer-ho.
Durant la seva xerrada, Josep Vallverdú ha fet un repàs del procés que va viure la llengua catalana a partir del segle XVI i com la feina del filòleg Pompeu Fabra va ajudar a que aquesta s’assentés. Ha afirmat que a la societat catalana del segle XX hi havia una necessitat de “raonament” i de “codificació” de la llengua, la qual havia de tenir regles d’obligat compliment. “Fabra buscava una llengua organitzada, enriquida i amb presència al món”, ha explicat l’escriptor. Per això, es va embarcar en la reforma lingüística, on va haver de netejar les antigues formes. “Si no l’haguessin aturat, Fabra hagués esborrat la lletra h”, ha anotat Vallverdú. El seu objectiu era arribar a un català que fos escrit i parlat, per norma i per llei.
“Molts poetes i autors catalans van seguir immediatament les normes. Altres es van mantenir fidels a les antigues formes”, ha remarcat l’escriptor. Alguns dels intel·lectuals en contra al nou ordenament afirmaven que “el català acabaria sent absorbit pel castellà”.
Vallverdú ha conclòs la seva conferència recordant a Prat de la Riba: “Aquesta nostra pàtria és terra de miracles”.
En acabat, el Comissionari de l’Any Pompeu Fabra, Jordi Ginebra, ha apuntat que les activitats han tingut molt bona rebuda per part del públic i a mesura que ha anat passant l’any s’han anat sumant més institucions i també ha augmentat la implicació i l’interès. “Estem enFabrats”, ha bromejat el comissionari.
El cicle de conferències “A l’Entorn de Pompeu Fabra” oferirà un total de quatre xerrades, que es produiran cada dijous. La pròxima vindrà de la mà de Jordi Ginebra i girarà en torn a la figura de Fabra i la seva relació amb Antoni Rovira i Virgili i la ciutat de Tarragona. El cicle acabarà el primer cap de setmana de juny amb una ruta de Pompeu Fabra a l’exili, organitzada per Òmnium Cultural.