Concentració a Tarragona en suport a l’Escola Valenciana

Actualitat

La seccio Òmnium Montnegre ha fet un donatiu de 300 euros a ACPV per ajudar a fer front a la multa de 800.000 euros per haver emès TV3.

Dijous 9 de juny a les 19.00 hores a la Plaça de la Font

La Federació d’Associacions per la Llengua Escola Valenciana s’ha revoltat contra el decret del govern valencià d’unificar lingüísticament  l’ensenyament, i ha escrit el Manifest pel consens en l’ensenyament plurilingüe de qualitat: SÍ AL VALENCIÀ. A aquest manifest s’hi han sumat moltes entitats i també partits polítics, i a Catalunya existeix també una onada de suport. A la ciutat de Tarragona, també s’ha articulat un moviment de suport i fins ara les següents entitats el volen expressar: CCOO, UGT, JERC, ERC, IC-Els Verds, Joventuts d’Iniciativa, Òmnium Cultural del Tarragonès, Tarragona Decideix, Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya a la URV, CUP, Assemblea de Joves La Guspira, Endavant, SI i Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans.
Representants de les entitats tarragonines s’han reunit i han acordat fer demà dijous 9 de juny, a les 19h a la Plaça de la Font, una concentració en suport a l’Escola Valenciana, a imatge i semblança de les concentracions que demà tindran lloc a València, Castelló, Alacant i Barcelona. Les entitats fan una crida a la ciutadania per sumar-s’hi. A Tarragona s’hi llegiran dos manifestos, el de somescola.cat i el que impulsa Escola Valenciana (http://www.escolavalenciana.org/sialvalencia/ ) que tot seguit copiem:
Manifest pel consens en l’ensenyament plurilingüe de qualitat: SÍ AL VALENCIÀ
La nostra societat necessita un ensenyament plurilingüe de qualitat per tindre oportunitats de futur en un món global. L’objectiu que les  noves generacions dominen perfectament les dues llengües oficials, valencià i castellà, juntament amb una llengua estrangera és irrenunciable. Per aquest fet volem un model educatiu veritablement plurilingüe dissenyat per persones expertes en pedagogia, un model de consens, que  s’adapte a la nostra realitat sociolingüística i que done resultats efectius. El decret anunciat pel govern presidit per Francisco Camps aposta justament pel camí contrari: pretén capgirar el model educatiu valencià i fer-ho amb criteris ideològics i no pedagògics, ignorant l’opinió dels experts, situant-se fora del consens que naix de l’aprovació a les Corts de la Llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV) sense cap vot en contra, fent-ho per  la via de la imposició i menystenint l’experiència de més d’un quart de segle d’immersió lingüística en valencià.
El sistema de línia única tal i com es planteja pel Consell no té precedents avaluats a nivell internacional i significa a la pràctica la pèrdua de capacitats lingüístiques dels alumnes. Les noves generacions no tindran garantit el domini de les llengües oficials, com marca la LUEV, la Llei Orgànica d’Educació i l’Estatut d’Autonomia, i assaja un mètode d’introducció d’una tercera llengua sense resultats comprovats. Ens arrisquem al fet que el fracàs escolar siga encara més important a les nostres aules. Després de més 25 anys d’experiència d’ensenyament en valencià, el nou decret ignora els resultats obtinguts pels alumnes de línies en valencià en coneixement de valencià, castellà i anglès, notablement millors que els alumnes que han tingut el castellà com a llengua vehicular a l’aula.
L’ensenyament en valencià ens acosta a la qualitat, la renovació pedagògica, l’educació en valors i la multiculturalitat. Més valencià a l’ensenyament és sinònim de més llengües, més valencià és més anglès. A més, equiparar l’aprenentatge en valencià i en castellà a l’ensenyament és pretendre que parteixen de situacions socials similars, quan tots els experts coincideixen en el fet que la llengua minoritzada ha de tindre un tractament preferent a l’educació per garantir el seu coneixement. Així és com funcionen els models de països referents en plurilingüisme com Finlàndia o Canadà. Per tant, relegar el valencià a l’ensenyament com proposa el nou decret suposarà retrocedir greument en el progrés de la nostra llengua, perquè l’àmbit educatiu sempre ha estat clau en la normalització lingüística del valencià. El nou model arracona la llengua i implica un perill real de desaparició en poques generacions Per totes aquestes raons, ens oposem a l’aprovació del decret del nou model perquè significa un pas enrere en l’ensenyament plurilingüe, s’oposa al criteri dels experts, se situa fora del consens educatiu, hipoteca les capacitats lingüístiques de les noves generacions, arracona el valencià a l’ensenyament i posa en perill la seua supervivència a la societat.
Davant d’aquest nou model, convidem tota la societat valenciana a oposar-s’hi i fer sentir la seua veu a favor d’un model lingüístic de consens, fet amb criteris pedagògics i de qualitat i amb un paper protagonista del valencià a l’ensenyament com a garantia de plurilingüisme i oportunitats de futur. Sí al valencià, sí al plurilingüisme, sí a la qualitat!