Òmnium Cultural assumeix la defensa legal pel català de 129 ajuntaments de la Catalunya Nord

La Prefectura dels Pirineus Orientals no vol que es parli català dins del SIOCCAT, que coordina iniciatives per la promoció, l’aprenentatge i l’ús del català i l’occità en aquests municipis
Òmnium Cultural assumirà la defensa jurídica del SIOCCAT, el Sindicat Intercomunal per a la Promoció de les Llengües Occitana i Catalana, en la seva lluita per poder utilitzar el català dins d’aquest organisme, que agrupa 129 ajuntaments de la Catalunya Nord. El SIOCCAT és un organisme públic de l’estat francès que té com a funció coordinar la promoció, l’aprenentatge i l’ús del català i l’occità en aquests municipis. Ara, el Prefecte dels Pirineus Orientals vol impedir que es parli català i occità dins d’aquest organisme.
Al 2024, el SIOCCAT va aprovar el seu reglament intern de funcionament, que incloïa que el català i l’occità es poden fer servir durant debats, deliberacions i comunicacions d’aquest òrgan, sempre acompanyada d’una versió integral en francès. És tracta d’un reglament similar al que van incloure cinc ajuntaments de Catalunya Nord (Terrats, Elna, Els Banys d’Arles, Portvendres i Sant Andreu de Sureda) perquè es pogués parlar en català als plens i que ara mateix es troba pendent del recurs que Òmnium Cultural i aquests ajuntaments van presentar al Consell d’Estat francès.
En el cas del SIOCCAT, el Prefecte dels Pirineus Orientals, com ja va fer amb els ajuntaments, va sol·licitar l’anul·lació d’aquest reglament al Tribunal Administratiu de Montpeller, per tal de prohibir l’ús del català i l’occità dins l’organisme. En les últimes hores, aquest tribunal ha emès una sentència desfavorable respecte l’ús d’aquestes llengües dins de l’organisme i indica que la llengua s’ha de fer servir és el francès. En aquest sentit, Òmnium i els 129 ajuntaments del SIOCCAT presentaran ara un recurs contra aquesta decisió, que és el següent pas abans d’elevar el cas a instàncies superiors.
Amb la causa dels 129 ajuntaments del SIOCCAT, Òmnium Cultural amplia la batalla jurídica per defensar l’ús del català als espais públics de la Catalunya Nord, que va començar donant suport els ajuntaments de Terrats, Elna, Els Banys d’Arles, Portvendres i Sant Andreu de Sureda perquè es pugui parlar en llengua catalana als plens. Aquesta causa es troba ara mateix pendent de la decisió del Consell d’Estat, l’última instància judicial francesa abans de poder portar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans. El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha afirmat que “els ajuntaments i organismes públics de la Catalunya Nord han de tenir el dret de fer servir el català” i que “el seu ús suposa també una via de visibilització i foment de la llengua a la Catalunya Nord”. Antich ha dit que “el català s’ha de defensar arreu dels Països Catalans” i ha afegit que “com a Òmnium i com a societat civil, no ens podem permetre una nova vulneració dels drets lingüístics”. “Ens oposarem frontalment, per totes les vies i també la judicial, a què els tribunals francesos releguin el català a ser una llengua de segona i, per això, portarem la causa a la justícia europea si cal”, ha assegurat el president d’Òmnium.