Els prestigiosos economistes Guillem López Casasnovas i Elisenda Paluzie protagonitzen el segon diàleg d’Òmnium sobre el nou full de ruta nacional
Muriel Casals ha presidit aquest divendres 27 de gener l’acte de constitució i presentació de la nova secció local d’Òmnium Cultural a Cornellà de Llobregat.
Elisenda Paluzie, degana de la facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, i Guillem López Casasnovas, catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra i conseller del Banc d’Espanya, protagonitzen el segon diàleg del cicle “Full de Ruta Nacional” organitzat per Òmnium Cultural al Barcelonès Nord. La xerrada tractarà sobre la independència econòmica, el segon pilar del full de ruta nacional presentat l’estiu passat per Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural
Muriel Casals, el juliol passat, en un solemne discurs en la celebració del cinquantè aniversari de l’entitat, va marcar un nou full de ruta nacional basat en tres objectius: “Assolir la independència cultural, assolir la nostra independència fiscal, i impulsar radicalment el dret a decidir el nostre propi futur”. Casals va afirmar en aquella ocasió: “Ara mateix, però, en ple segle vint-i-u som en una segona transició en la qual la societat civil volem més protagonisme en la presa de decisions. Les relacions amb Espanya no funcionen, la crisi estreny, la llengua ha d’afrontar agressions que crèiem superades. En aquest context, els partits i les institucions reclamen ajuda i fins i tot lideratges de la societat civil. És en aquests moments, tancat el cicle de les consultes, havent demostrat que el gruix de la gent vol decidir el propi futur, havent provat la militància democràtica dels ciutadans, que la pregunta que més escoltem és ‘I ara, què?’ Òmnium Cultural vol plantejar la seva resposta a aquesta pregunta. La manifestació del 10J va marcar el camí, un camí que necessàriament ha de ser de consensos, com més amplis millor, i d’ambicions, com més clares millor.”.
La presidenta d’Òmnium va visitar l’octubre passat Badalona on va pronunciar una conferència on explicava aquest nou full de ruta nacional. I aquest hivern, Òmnium organitza a Badalona un cicle de diàlegs, un sobre cadascun dels tres eixos. El primer, la independència cultural, es va fer ahir, amb un èxit total de públic, amb el periodista i filòsof Josep Ramoneda, fins fa uns dies director del CCCB, i el periodista i editor Eduard Voltas, exsecretari de Cultura de la Generalitat.
El segon diàleg serà dilluns vinent, dia 23, sobre la independència econòmica, amb Elisenda Paluzie i Guillem López Casasnovas.
Elisenda Paluzie (Barcelona, 1969) és professora Titular de Teoria Econòmica a la Universitat de Barcelona des del 2001. Directora del Centre d’Anàlisi Econòmica i de les Polítiques Socials (CAEPS) de la UB. És màster en Economia Internacional i Desenvolupament Econòmic per Yale University (1996) i Doctora en Economia per la Universitat de Barcelona (1999). En el procés d’aprovació de l’Estatut del 2006 va ser la promotora de la campanya Economistes pel No. És impulsora de la plataforma independentista Sobirania i Progrés i va ser membre de la Coordinadora Nacional de la Consulta sobre la Independència i de Barcelona Decideix. És militant d’Esquerra Republicana de Catalunya, on impulsà el corrent crític d’opinió Esquerra Independentista. En el congrés d’Esquerra Republicana de Catalunya del juny de 2008 fou la consellera nacional més votada amb 1324 vots. El 18 de febrer de 2009 fou elegida primera degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona.
Guillem López Casasnovas (Ciutadella, 1955), llicenciat en Dret i Econòmiques per la Universitat de Barcelona i doctor en Economia Aplicada per la Universitat de York. És catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra i conseller del Banc d’Espanya. Ha estat Vicerector d’Economia i Relacions Internacional i Degà de la Facultat de Ciències econòmiques de la UPF. L’any 2000 rebé el premi de la Societat Catalana d’Economia per la seva recerca sobre el Dèficit Fiscal de Catalunya amb l’Estat, i el 2001 el Joan Sardà Dexeus al millor llibre d’Economia per la publicació ‘La sanitat catalana i els seus referents en països desenvolupats’. El 2007 el Govern de les Illes Balears li atorgà el Premi Ramon Llull, i Obra Cultural Balear el Premi 2010 JM Llompart de ciutadania. Ha estat membre de la Comissió Mixta de la Generalitat de Catalunya i del Grup d’Experts per a l’elaboració de les Balances Fiscals del Instituto de Estudios Fiscales de Madrid i de la Conselleria d’Economia i Finances de Catalunya. Autor o coautor de més de 30 llibres així com a prop d’un centenar d’articles.
Aquest diàleg, que és obert a tothom, es farà dilluns vinent, dia 23 de gener, a les vuit del vespre, a la seu d’Òmnium Cultural a Badalona (carrer de la costa, 13).
Dilluns següent, 30 de gener, el cicle acabarà amb l’expresident Jordi Pujol i Miquel Sellarès que parlaran sobre el dret a decidir. Aquesta darrera xerrada es farà a les vuit, a la seu de Catalunya Caixa a Badalona (plaça de la Vila, 4).