Els autors de Lliures o morts reivindiquen els herois catalans

Actualitat

Òmnium ha iniciat, coincidint amb el principi del curs lectiu, la setena edició del Premi Sambori Òmnium de narrativa escolar en català.

El passat dijous 20 de setembre, la sala 3 de l’Escorxador de Vilafranca del Penedès, i davant una trentena de persones, va tenir lloc la presentació de la novel•la Lliures o morts, dels periodistes Jaume Clotet i David de Montserrat. Va obrir l’acte Albert Olaya, explicant que es tractava de la primera activitat organitzada per Joves d’Òmnium a la comarca. Seguidament, Guillem Carol, membre de les juntes comarcal i nacional d’Òmnium, va presentar els dos autors i va destacar els elogis que ja ha rebut la novel•la durant les darreres setmanes.

Darrere una taula engalanada amb una pancarta "Viurem lliures o morirem", Jaume Clotet i David de Montserrat, mostrant un gran sentit de l’humor que va connectar de seguida amb el públic, van començar explicant que l’obra havia nascut com un projecte que, abans de ser una novel•la, s’havia plantejat des d’una vessant cinematogràfica. "Se’n podria fer una sèrie de televisió". De moment el que sí que han fet és una pàgina web (http://www.lliuresomorts.cat/) que inclou, entre altres recursos, una banda sonora per acompanyar la lectura.

Els autors opinen que a Catalunya hi ha molt pocs herois que serveixin com a referents populars, i en reivindiquen la divulgació, tant a nivell local com nacional. En aquest sentit, el protagonista de Lliures o morts és un heroi "de manual": és guapo, és valent, sempre aconsegueix escapar-se dels perills al darrer moment… També es van manifestar embafats de novel•les sobre la Guerra Civil Espanyola, on els catalans només hi van posar els morts, mentre que n’hi ha poques sobre la Guerra de Successió, on els catalans sí que hi van participar per decisió pròpia.

Els escriptors afirmen que es tracta d’una guerra poc coneguda per la majoria de la gent, i en van voler destacar alguns aspectes importants, com ara que es tractava d’un conflicte bèl•lic força diferent de les guerres actuals, amb un front molt poc estable i moltes ciutats que anaven canviant de bàndol, algunes diverses cops. Considerada per alguns historiadors com la primera guerra mundial, globalment va ser guanyada pel bàndol de l’Arxiduc Carles, que va acabar abandonant els catalans a la seva sort. Per sotmetre Catalunya, Felip V va haver de desplegar un exèrcit enorme, gairebé un soldat per cada família catalana. En el setge de Barcelona hi havia més combatents al voltant de la ciutat que no pas gent a dins les muralles, i es van llençar sobre la ciutat trenta mil bombes, tantes com habitants. Els austriacistes catalans estaven molt dividits, però la decisió de continuar la guerra fins al final va ser assumida per tothom, fins i tot pels que hi havien votat en contra, com el propi Rafael de Casanova.

Al llarg de la xerrada, no van faltar les comparacions entre l’època de la novel•la i l’actual. Igual que sota Felip V, seguim patint atacs contra la llengua, les institucions i el sistema econòmic de Catalunya. I com aleshores, sovint els catalans estem dividits a l’hora de defensar els interessos de la nació.

Després de la presentació es va obrir un debat amb diverses intervencions i preguntes. S’hi van tractar temes tan diversos com el paper de Cervera durant la guerra, la dificultat d’escriure a quatre mans, la tradició parlamentària de Catalunya o el perfil psicològic del protagonista. Finalment, els dos novel•listes van firmar exemplars als assistents, que els havien pogut comprar allà mateix gràcies a la col•laboració de la llibreria la Cultural.