Crònica de l’activitat Quedem? al Barri Fortuny
Per quart any es convoca una Jornada jove, oberta a
El passat dissabte dia 20 d’octubre vam quedar al Barri Fortuny per fer la primera activitat Quedem? d’aquest curs 2012-2013. Vam començar la visita en aquest barri meridional de la ciutat de Reus fent als assistents unes quantes preguntes: us heu preguntat mai que es pot veure al Barri Fortuny? quin es el bar de trobada de la gent del Barri Fortuny? on es troba l’escultura de Marià Fortuny i quin quadre pinta? o quina artista reusenca va pintar el mural de l’església? Aquestes i moltes incògnites més, les vam desvetllar amb la companyia de la Pepita Roig de l’Associació de Veïns Amics del Barri Fortuny.
Va ser molt interessant conèixer la història i el present del Barri per què ens vam adonar que, enfront dels qui segurament hi hem passejat moltes de vegades de llarg sense saber el que s’hi amagava, hi ha tresors molt diversos, vius i conservats: la tranquil·litat dels carrers, els masos rehabilitats, els patis i jardins perquè hi juguin els menuts i hi passegin els grans, i el paisatge humà de moltes vides que, senstint-se plenament reusenques i catalanes, conviuen i fan aquest indret habitable i acollidor…
Podem dir que tots els qui hi vam anar vam quedar entusiasmats amb la visita. Val conèixer persones que han vist i viscut la transformació del Barri, com la vda. de l’artista David Constantí, l’escultor dels nans actuals de Reus, el Sr. Agustí Escolà, mestre sardanista, o el mossèn que molt amablement ens va explicar els motius iconogràfics dels vitralls de l’església de Sant Bernat Calvó (el vi, el pa i l’oli). També ens acompanyà l’artista reusenca Fina Filella, que és l’autora del magnífic mural que presideix l’absis d’aquesta església, i ens va mostrar el seu estudi d’artista, on ens va explicar el procés de creació del mural esmentat.
Quan vam fer les conclusions de la sortida fent un vermut amb sardines a la brasa, tots vam coincidir a dir que havíem vist el barri amb uns altres ulls: els ulls de la gent del barri, que és a través de la gent, que es configura el caràcter d’un barri.