Crònica de la visita a Gudwara Sikh
Volem subratllar que en cap cas considerem ajornable la celebració d’una consulta sobre la independència de Catalunya. És més, per les excepcionals i difícils circumstàncies polítiques, econòmiques i socials que viu el país, considerem prioritari q
El passat 23 de març de 2013, amb el programa Quedem de Badalona, organitzat per Òmnium Cutural, vam visitar la seu de la comunitat religiosa Sikh de Badalona, el Gudwara Sikh, on vam poder fer una incursió en el Sikhisme.
A l’entrada i, per seguir els seus costums, ens vam descalçar i ens van cobrir el cabell amb un mocador. Dintre de la sala ens van mostrar una espècie de "llit" on reposa el seu llibre sagrat, el Guru Granth Sahib, al qual ens van ensenyar com havíem de saludar-lo.
Ens van donar unes explicacions sobre els trets bàsics de la religió Sikh, dels quals cal destacar els següents:
– Els Sikhs són monoteïstes i es situen, principalment, a l’estat indi del Panjab i tenen el seu principal temple a la ciutat de Amritsar.
– Respecte pel cos humà: No es tallen els cabells, són vegetarians, no veuen alcohol, ni fumen, ni ingereixen cap substància que pugui ser tòxica.
– Respecte per la natura i els animals: Els Sikhs no maten animals i intenten minimitzar el mal cap a la natura.
– Els homes i les dones tenen el mateix tracte dins la comunitat. Igualment prediquen la igualtat entre tots els éssers humans, independentment de càrrecs polítics, status socials o professionals o situació econòmica.
– Tots els homes tenen el mateix cognom "Singh" que significa "Lleó" i les totes les dones tenen el mateix cognom "Kaur" que significa “Princesa”. Això ve de quan a l’Índia hi havien les diferents castes i els cognoms tenien connotacions de status superior o inferior, de riquesa o de pobresa i d’aquesta manera tots els Sikhs són considerats iguals entre ells.
– Entre els Sikhs hi ha un subgrup que són practicants, anomenats “khalsas” i que han de seguir una sèrie de condicions, com són les 5 Ks que consisteix en l’ús de cinc objectes: “kesh”, cabell sense tallar amb turbant, “khanga”, una pinta de fusta, “kirpán”, una daga, “kacha”, uns pantalons curts, i “karam”, una pulsera.
– Afirmen que ningú ha de passar gana, per això en els temples Sikhs sempre hi ha menjar per a tothom preparat per voluntaris sikhs.
Després d’un interessant debat i intercanvi d’opinions i preguntes, ens van convidar a dinar amb un interessant menú a base d’arròs, carbassó, enciam, tomàquet, una mena de tahini de llenties, una mena de truita de farina per acompanyar i arròs amb llet. Per beure, aigua i, en acabat, ens van oferir un te.
Després de dinar i omplir la corresponent enquesta del Quedem, ens vam acomiadar dels nostres amics Sikhs agraint la seva hospitalitat i emplaçant-nos a participar en futures celebracions que, segurament, atendrem.
Fins la propera.
Alfons Lasso Rojas