L’experiència del Quebec centra el tercer debat del cicle sobre nacions sense estat

Actualitat

Aquest dimecres, a les set de la tarda, tindrà lloc a la seu nacional d’Òmnium Cultural la presentació del llibre Capsa de Borbons, de Guillem Verger i Anna Carbonell.

La situació actual del Quebec, així com la seva experiència en l’organització de referèndums d’independència, seran els eixos centrals del debat que hi haurà aquest dijous 23 de febrer, a les 7 de la tarda, a la seu d’Òmnium (Diputació, 276, principal). La taula rodona, que duu per títol "De la presa de consciència nacional, als referèndums de 1980 i 1995. L’experiència de la via secessionista", comptarà amb les intervencions de Josep Sort, professor de Ciència Política a la URL i Marc Sanjaume, professor de Ciència Política a la UPF.

El debat forma part del cicle "Nacions sense estat. Catalunya en perspectiva comparada. Els casos d’Escòcia, el Quebec i Flandes" en el qual diversos analistes de prestigi reconegut analitzen cada dijous de febrer, cas per cas, quina és la situació d’algunes de les nacions que històricament més s’han comparat amb Catalunya i exposen quines semblances i quines diferències tenen amb el nostre país a l’actualitat.

El cicle es va iniciar el dijous 9 de febrer amb un èxit espectacular d’assistència. Més de 100 persones van seguir el debat sobre l’evolució política d’Escòcia en els darrers 20 anys, a partir de les intervencions dels professors de la UAB, Jordi Argelaguet i John Etherington. Una setmana després, van ser el politòleg Marc Gafarot i la periodista Dolors Genovès el qui van desgranar els principals elements per comprendre la situació actual de Flandes i les seves relacions amb Valònia.

El darrer acte del cicle serà el proper 1 de març, a les 7 de la tarda, a la mateixa seu d’Òmnium. El catedràtic de Ciència Política, Ferran Requejo pronunciarà la conferència "El reconeixement i autogovern de Catalunya en el segle XXI. Una perspectiva comparada" i tancarà així un cicle que ha estat presentat i coordinat per Joaquim Colominas Ferran, professor de Ciència Política a la URL i membre de la Junta d’Òmnium.

El cicle ha servit també per estrenar el sistema d’"streaming", que permet a totes les persones que ho vulguin seguir la taula rodona des de qualsevol indret del món a través del web d’Òmnium.