Carregant Esdeveniments

#arRelats: Presoner al camp de concentració de Reus (1940-1941)

Actes i activitats

1 de febrer de 2017, 18:30h

Conferència anirà a càrrec de Miquel Morera Darbra, un impactant testimoniatge sobre el Camp de Concentració de Reus, en el qual que va estar pres entre 1940 i 1941.

El cicle #arRelats reprèn la seva programació aquest febrer amb una quinzena de noves conferències sobre memòria històrica recent en diverses localitats del Baix Camp.

El projecte que impulsa el col·lectiu #arRelats,  una proposta amb el suport d’Òmnium Baix Camp, Reus Digital i LaNova Radio i de les entitats acollidores de les presentacions, és un cicle de xerrades itinerant que pretén difondre experiències comunes del passat recent i el futur que ens constitueixen com a societat. En aquest sentit, la nova programació es desenvolupa en els espais de diverses entitats de la comarca, per tal de potenciar el treball en xarxa i el mutu coneixement de llurs experiències.

La primera seu del cicle, durant el més de febrer, serà el local dels Xiquets de Reus, que acollirà quatre de les xerrades coincidint amb l’aniversari de l’entitat. La primera conferència anirà a càrrec de Miquel Morera Darbra, un impactant testimoniatge sobre el Camp de Concentració de Reus, en el qual que va estar pres entre 1940 i 1941.

En Miquel Morera, nascut l’any 1920, fill de l’artesà metal·lúrgic LLuís Morera i Argullol – responsable del disseny, la creació i col·locació de creacions metàl·liques per a l’Exposició Universal del 1929 – és actualment delegat de Premsa i Propaganda de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva Biberó-41. En començar la guerra, va acompanyar el seu pare al front, cridat a ocupar-se de l’armeria a Terol. Després de tres anys de recórrer diferents fronts, en rendir-se l’exèrcit republicà va retornar a Barcelona, ciutat en la que fou arrestat com a presoner de guerra. Va ser reclòs a la Model i a diversos camps de concentració, retrobant finalment la llibertat el gener del 1940. L’any 1942 va reprendre l’ofici del seu pare, transformant l’ofici artesà en producció industrial. La memòria de la guerra l’acompanyarà tota la vida, impulsant-lo a prendre part activa en l’associació de supervivents de la lleva del Biberó-41. Molts anys després del final del conflicte, l’autor es decideix a tornar a la cerca del passat i a recollir els seus records de la guerra en el llibre Un noi al front. Una joventut trencada 1936-1945.
es va allistar com a voluntari als 16 anys dins la columna Macià-Companys i, acabada la guerra, fou pres als camps de concentració d’Horta i Reus.

Fabiana Quirós, serà l’encarregada de presentar-nos-el.