Carregant Esdeveniments

Curs: La renovació pedagògica a Catalunya

Actes i activitats

Dimecres 8, 15 i 22 de novembre de 2023 de 19.30 a 21 h

 

Òmnium Terrassa us proposa un curs per a aprofitar una triple commemoració i reflexionar sobre la renovació pedagògica a Catalunya, justament en un moment crucial en el debat sobre el paper de l’escola en general i l’escola pública catalana en concret.

Enguany fa 150 anys que va néixer Rosa Sensat, mestra pionera en la divulgació de la renovació pedagògica i directora de la secció de nenes de l’Escola del Bosc de Montjuïc, inspirada en els corrents d’avantguarda europeus i en l’aprenentatge actiu.

A principi d’aquest 2023 també s’ha tancat la commemoració del centenari de l’Escola del Mar, referent destacat de l’aplicació dels principis de l’Escola Nova, inicialment sota la direcció del pedagog Pere Vergés.

I a partir del mes d’abril han començat els actes del centenari de l’Escola Parc del Guinardó, de la qual Dolors Palau fou la primera directora.

 

El curs tindrà lloc els dimecres 8, 15 i 22 de novembre de 2023 de 19.30 a 21 h a l’Aula Magna de la Factoria Cultural Terrassa (Rambla d’Ègara, 340).

Pels socis d’Òmnium tot el curs té un preu de 5 € (2 € sessió individual) i pels no socis 10 € (5 € sessió individual). Per gaudir del descompte és imprescindible presentar el carnet de soci. L’import s’abonarà presencialment en metàl·lic en començar el curs.

Per tal de participar al curs cal inscriure-s’hi prèviament a través del formulari que es troba a continuació.

 

Em vull inscriure al curs

 

Programa

Dimecres 8 de novembre. La renovació pedagògica a l’inici del segle xx a Catalunya

A càrrec de Salvador Domènech, escriptor i doctor en pedagogia. S’ha especialitzat en la recerca de les institucions escolars i culturals, així com en la trajectòria de diverses personalitats relacionades amb el món de l’educació a Catalunya.

 

Dimecres 15 de novembre. El mestratge des del primer rengle: arrels, present i futur

Conversa entre la història i l’actualitat amb la intervenció de Teresa Garcia, presidenta de l’Associació de Mestres Alexandre Galí, amb seu a Terrassa; Teresa Guillaumes, directora de l’Escola del Mar, i David Pujol, director de “Perspectiva”, la revista de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

 

Dimecres 22 de novembre. Pedagogia, catalanisme i immersió

Hi participarà en Lluís Duran, historiador del catalanisme i especialista en la trajectòria de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana.

Per motius personals, els ponents Margarida Muset i Joaquim Arenas, no podran assistir a la conferència.

 

Díptic del curs d’història