Qui s’amaga rere el pseudònim d’Erasme de Rotterdam?
Actes i activitats

Pep Mayolas oferirà aquesta conferència el dijous 26 de maig, a les 20:00, al Casal l’Amistat de Calella.
Segons la història, Erasme de Rotterdam (1468-1536) va ser un erudit i escriptor holandès en llengua llatina. Va estar relacionat amb les figures més destacades del seu temps, des dels pontífexs Juli II i Climent VII fins a M. Luter; la seva crítica lliure li va reportar l’enemistat de catòlics i de protestants. Va refusar les tesis luteranes que negaven el lliure albir humà. El seu ideal de tolerància general i d’educació moral el van convertir en precursor de determinades formes espirituals modernes; els seus esforços per mantenir-se en el si de l’Església el van portar a repudiar la Reforma, i fins i tot el corrent humanista que ell mateix representava.
Erasme de Rotterdam no té partida de naixement ni infantesa coneguda. Alguns autors diuen que el seu nom és un pseudònim. Religiós a contracor, filòleg i més tard teòleg, criticà la vida monacal i defugí els hàbits religiosos. Mai no acceptà càtedres universitàries, ni càrrecs vitalicis, ni dignitats eclesiàstiques, i quan el convidaren papes i prínceps sempre s’excusà dient que estava malalt o viatjant. Mai visità la península ibèrica, però l’erasmisme fou un fenomen netament espanyol. Prolífic com a escriptor, arribà a tots els racons de l’Europa culta a través de llibres i cartes, però en carn i os fou introbable.
Qui s’amaga, doncs, rere el pseudònim d’Erasme de Rotterdam?
Ens ho resoldrà Pep Mayolas (Arenys de Mar, 1962), escriptor i investigador de l’Institut Nova Història. Ha escrit en premsa local del Maresme i a la revista Terra Rubra sobre temes colombins i ha participat com a conferenciant al Simposi de la Descoberta Catalana d’Amèrica d’Arenys de Munt des del 2007 i a la Universitat d’Estiu Nova Història de Crespià (2013) i de Montblanc (2015). L’any 2011 va publicar La princesa a l’exili. Felipa de Coïmbra (1435-1497), una aproximació biogràfica a l’esposa d’En Cristòfor Colom. Altres obres: Fins que en Colom begui a galet (2012), un recull d’articles de temàtica colombina; Erasme i la construcció catalana d’Espanya (2014), on explora la relació de l’humanista Erasme de Rotterdam amb la família Colom.
DIA: dijous 26 de maig
HORA: 20:00
LLOC: Casal l’Amistat de Calella (c. Església, 203)