Carregant Esdeveniments

Segona sessió del Cicle de Cinefòrum: “Entre el jou i l’espasa”

Actes i activitats

Dimarts 11 de desembre a partir de les 19h
Dimarts 11 de desembre tindrà lloc, a la Lleialtat Santsenca, la segona sessió del cicle de cinefòrum d’Òmnium Sants Montjuïc. En aquesta segona sessió podrem visionar el documental Entre el jou i l’espasa, dirigit per Dolors Genovés.

En els últims temps hem vist manifestacions de l’extrema dreta a casa nostra, però sabem quins són els orígens d’aquests moviments?

El reportatge ens presenta la història de falangistes, carlins i monàrquics durant el temps de la República, la Guerra Civil i els primers anys de la postguerra.

De fet aquesta és una història totalment desconeguda pels joves d’avui i molts de nosaltres només l’hem sentida de boca dels pares, però no en coneixem ni els orígens ni les causes que van donar lloc a la formació d’aquests col·lectius.

El documental analitza els orígens i desenvolupament de la Falange Española de la FET y de las JONS fins que arriba, després de guanyar la Guerra Civil, a prendre el control de l’Estat, esdevenint un partit únic que es perpetua en el poder més enllà de l’ensorrament dels feixismes europeus.

Entre el jou i l’espasa ens mostra com aquests grups d’extrema dreta van enderrocar, conjuntament amb els generals colpistes, la República i respon a preguntes que ens podem fer avui: Qui s’afiliava a Falange? Per què joves de les classes benestants catalanes s’hi apuntaven? Com van aconseguir atraure d’altres classes socials? Qui eren els carlins? Qui formava part de les files carlines catalanes? Per què la violència és un instrument, encara avui, de domini inherent a l’extrema dreta? Quins contactes tenien amb els feixismes europeus d’Alemanya i d’Itàlia? Quina ideologia hi havia al darrere? Quin era aquest paradís en harmonia, però sense llibertat, que volien imposar? Què és el que en realitat feren?

Us hi esperem!