Toni Beltran presenta el seu llibre “Ensenya’m la llengua” a Solsona
Actes i activitats

L’acte, organitzat per Òmnium Cultural del Solsonès, tindrà lloc el divendres 19 d’octubre, a les 8 del vespre a la Sala Cultural de l’Ajuntament de Solsona (C/ Castell, 20, 3r pis).
Ensenya’m la llengua, vocabulari i llenguatge popular, al voltant de la salut, els remeis i les malalties.
-Doctor, el nen ha caigut i s’ha fet un “chichón”.
-Senyora, el que té el seu fill és un nyanyo com una casa!
El lèxic català referit a la salut i a les malalties està pioc i té unes quantes xacres derivades de l’estandarització de la llengua i de la influència del castellà. Els tirons i els desgarros guanyen presència a les consultes en detriment de les estrebades i carns esqueixades, i els chichons i els sarpullits, de mica en mica, passen davant dels nyanyos i les granissades.
Aquest llibre vol ser una eina per a recuperar el vocabulari popular i col·loquial que fins fa poc era viu, explícit i completament natural; un llenguatge farcit de fogots, tropells i cobriments.
Antoni Beltran i Genescà, llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (Hospital de Sant Pau), especialista en Medicina Interna i Medicina Familiar i Comunitària, va ser metge internista a l’Hospital Sant Joan de Reus i Metge de capçalera als pobles de Puigpelat i Alió (Alt Camp). Des de fa més de tres dècades, exerceix coma metge d’atenció primària i geriatra a Sant Feliu de Guíxols.
Complementàriament a la seva activitat professional, ha pres la iniciativa, en el marc de l’Espai del Metge Rural, de recuperar i ordenar el vocabulari popular relacionat amb la salut.