Article aparegut a Diari de Girona sobre el cicle ‘Catalunya sense complexos’

Actualitat

L’antiga Escola d’Arts i Oficis, una nau gòtica que serà restaurada per a l’ús de la Biblioteca, esdevé l’escenari per a la representació d’aquesta magnífica tragèdia de Sòfocles. L’Oriol Broggi dirigeix la posada en escena i treu el màxim profit de l’espai que excepcionalment acollirà un espectacle teatral. Els espectadors se situaran als dos costats de l’escenari, a molt poca distància dels actors. A més, l’excepcionalitat de l’ocasió permet, per exemple, que els espectadors puguin obtenir una llista de la bibliografia d’Antígona disponible a la Biblioteca. Encara que es tracta d’un muntatge eminentment clàssic, aquesta Antígona té alguns elements que la fan més contemporània i més propera, com ara el vestuari i el llenguatge. La protagonista cerca la justícia i vol donar un enterrament amb honors al seu germà tal com mana la llei natural, però s’haurà d’enfrontar amb la decisió del rei Creont (germà del seu pare), qui vol imposar la llei civil i prohibir els honors fúnebres de Polinices, ja que el considera un traïdor. Antígona és una obra de dialèctica, passió i mort. L`activitat es farà els dies 19 i 20 d’abril a les 21.30 h Durada aproximada: 1 h 30 min. Lloc de trobada: Hospital, 56, al jardí interior. Podreu identificar el grup mitjançant un cartell amb el nostre logotip. -veure mapa- Període d’inscripcions: Activitat del 19/04 inscripcions del 27/03 a 17/04 Activitat del 20/04 inscripcions del 27/03 a 18/04

En aquest article es presenta el cicle "Catalunya sense complexos" que Omnium Gironès ha organitzat i que s’inicia aquest dijous 23 de març amb la xerrada: "Catalunya, un retrat sense mala llet"

ÒMNIUM GIRONÈS 2006: SENSE COMPLEXOS

Què sap la gent abans de venir a Catalunya? Quina és la primera impressió que es té dels catalans quan s’arriba a Catalunya? Quins són els punt forts i dèbils del nostre país des del vostre punt de vista o de la gent de fora? Per què s’aprèn o no el Català? Com creuen que serà la Catalunya dels propers 50 anys? I la nostra cultura i la nostra llengua tenen futur? Aquestes són algunes de les preguntes que aquests dijous 23 de març, a partir de les vuit del vespre, al local d’oci Platea intentarem que ens responguin en Mattew Tree, escriptor anglès afincat a Barcelona, la Najat El Hachmi, escriptora marroquina aficanda a Vic, i amb en Carles Puigdemont, director del diari català escrit en llengua anglesa Catalonia Today. Aquest dijous activem un primer diàleg amb el títol provocador – o no!- de, Catalunya: Un retrat sense mal a llet‘,  que ha de servir també de presentació del cicle  que posem en marxa aquest 2006: ‘Catalunya, sense complexos’. Aquest cicle, amb el qual  volem fomentar el debat i la participació ciutadana, clourà el mes de desembre amb la nit de les lletres catalanes, la Nit de Santa Llúcia, que aquest any s’organitzarà a la ciutat de Girona.

Des de la nostra delegació al Gironès, al carrer del Nord número 17 de Girona, hem cregut oportú obrir-nos, reactivar-nosuna vegada més, a la ciutadania, a la comarca i al país tenint però present tres col·lectius concrets que tenen a veure amb la nova, i ja no tant nova, realitat del nostre país: la nova immigració, els universitaris i finalment els catalans sense complexes que creuen en les possibilitats del nostre país, la nostra llengua i la nostra cultura en aquest món globalitzat en el qual vivim, ple d’incerteses, reptes i sobretot d’oportunitats.  Els catalans que estan disposats a treballar per fer del nostre país, un gran país.

Creativitat i acció per a Òmnium al Gironès. Creativitat per localitzar nous espais on obrir-se i arribar-hi a la gent. Trobar noves formes de contactar i escoltar; de comunicar-se; assimilar i comprendre nous models de convivència a la nostra societat; fer front als nous reptes nacionals, col·lectius i individuals, socials i culturals que tenim al nostre país i més concretament al Gironès; reiventar alhora els nostres objectius nacionals, socials i culturals; crear nous mètodes per influir; ser útil als ciutadans de Girona en la defensa dels interessos nacionals, socials i culturals de Catalunya; i fer-ho des de Girona; guanyar credibilitat i ser referents; etc. Moltes coses volem fer. No sé si ho aconseguirem però obrim una nova etapa amb sàvia renovada per aconseguir-ho. Felicitem-nos!

 

Josep Maria Barneda

President de la delegació del Gironès d’Òmnium