Balanç del cicle de conferències d’homenatge a Hilari Salvadó

Actualitat

Amb el títol “Els anys republicans de l’alcalde Hilari Salvadó: la Segona República a Barcelona”, el cicle ha constat de quinze conferències des del 29 de setembre de 2016 fins el 2 de febrer de 2017.

Conjugar esforços per tal de donar visibilitat a projectes és una fita prou gratificant si el resultat és positiu. Les diferents seus i gestores d’Òmnium Cultural de Barcelona han entrellaçat esforços amb Tot Història Associació Cultural i la Comissió Pro-Homenatge a Hilari Salvadó de la Barceloneta per tal de visualitzar la figura de qui va ésser el darrer alcalde republicà de Barcelona, Hilari Salvadó.

Alcalde quan queien bombes a la capital de Catalunya i fins fa poc força desconegut, malauradament , a dia d’avui. Per tal de corregir aquest oblit les tres entitats abans esmentades van organitzar un cicle de conferències per tal de donar a conèixer la figura de l’alcalde republicà i el seu temps. «Els anys republicans de l’alcalde Hilari Salvadó: la Segona República a Barcelona» ha reflectit des de diferents àmbits l’època republicana a la ciutat de Barcelona. El cicle fou inaugurat amb la presència dels presidents d`Òmnium Cultural i de Tot Història Associació Cultural, en Jordi Cuixart i en Gregor Siles respectivament, el 29 de setembre de 2016, al Centre Cívic de la Barceloneta. I, va finalitzar a la Casa de la Barceloneta 1761 el 2 de febrer de 2017. En total, 15 conferències.

Diversos historiadors i experts en les diverses temàtiques tractades han donat a conèixer aquest període convuls i interessant del nostre passat més recent. Política, societat, dona, literatura, fotografia, relacions internacionals, la Pau, esdeveniments  històrics com els Fets d’Octubre de 1934, l’esport, les lluites obreres i les cooperatives, els refugiats i desplaçats, l’anarquisme, el marxisme, el republicanisme….han estat alguns dels temes tractats. Pau Vinyes, Jordi Armadans, Joan Villaroya, Dani Cortijo, Gregor Siles, Jordi Rabassa, Eduard Puigventós, Manel López, Betsabé Garcia, Carles Santacana, Joan Serrallonga, Emma Alari, Núria Vázquez, Xavier de la Cruz i Arnau González han estat els encarregats de donar llum amb els seus coneixements els anys trenta barcelonins. Cadascú des de la seva vessant d’estudiós del tema ha capficat als assistents en el relat històric concret.

Diversitat d’espais culturals han acollit el cicle de xerrades. Biblioteques, centres cívics així com les seus de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya i la Casa de la Barceloneta 1761 han obert  les seves portes al coneixement de la societat, cultura i política dels anys republicans de l’alcalde Hilari Salvadó. Les delegacions d’Òmnium Cultural de Barcelona han estat les encarregades de presentar els ponents i de conduir les sessions. També s’ha aprofitat per passar, a l’inici de cada xerrada, un petit reportatge del T/N Vespre de TV3, emès l’11 de desembre de 1997, en motiu del primer homenatge públic dels veïns i veïnes de la Barceloneta a la figura d’Hilari Salvadó, veí d’aquest barri mariner. Al documental, dues dones estretament lligades a la vida de l’alcalde van deixar-nos testimoni oral de les seves vivències amb l’homenatjat, la secretària personal Enriqueta Gallinat i la fillastra Magdalena Bonet, ambdues difuntes.

El nombre d’assistents a les xerrades ha anat variant segons la temàtica tractada, però oscil·lava entre les 20 i 60 persones per sessió. Alguns dels assistents han estat fidels al major nombre de conferències. Des de les tres entitats organitzadores es valora positivament el desenvolupament del cicle i no es descarta en un futur pròxim seguir col·laborant en nous projectes.

Web de cicle de conferències Any Hilari Salvadó

Notícia original al web d’Òmnium

Cròniques de les conferències

29/09/2016 | Hilari Salvadó, de la Barceloneta a l’alcaldia de Barcelona.

06/10/2016 | La Pau i la seva cultura.

13/10/2016 | La guerra Civil espanyola i els conflictes mundials posteriors.

20/10/2016 | Miquel Pedrola, el Poum i Eric Blair (George Orwell).

27/10/2016 | L’anarquisme als anys 30: resistència cultural i revolució.

03/11/2016 | Radicalisme i separatisme; el cas de Josep Dencàs

10/11/2016 | Lev Trotski, Ramon Mercader i la influència estalinista durant la Guerra Civil.

17/11/2016 | Els fets del 6 d’octubre de 1934: més enllà de l’acció governamental.

24/11/2016 | Sufragisme, la revolució de les dones i el feminisme durant la República.

01/12/2016 | L’esport a la Barcelona dels anys trenta.

15/12/2016 | Els refugiats de guerra, la caiguda de Barcelona i l’èxode.

12/01/2017 | Lluites obreres, cooperativisme i excursionisme a la Barceloneta d’Hilari Salvadó

19/01/2017 | Literatura del conflicte, autors i narratives

26/01/2017 | Fotògrafs, reporters, documentals. La informació del conflicte.

02/02/2017 | El Cos Consolar a la Barcelona republicana (1931-1939). Catalunya com a preocupació.