Baltasar Porcel, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2007
07/06/2007 (Redacció ÒC) El passat 24 de maig es van atorgar els II Premis Accid-Òmnium, en el marc del II Congrés Català de Comptabilitat i Direcció. Amb aquest guardó es va premiar l`esforç en la potenciació del català a través de l`activitat empresarial de l`empresa Bonpreu, SA i la potenciació i l`ús de la llengua catalana en l`àmbit universitari dels professors de la Universitat Politècnica de València, Elies Seguí i David Pla. El grup Bonpreu, dirigit pels germans Font, va nèixer el 1974 a Manlleu, i des de llavors s`ha destacat per la seva tasca en l`ús i potenciació de la llengua catalana i per vetllar pels trets i valors d’identitat de la societat civil. Bon Preu comercialitza tots els seus productes en català, ven als seus establiments productes de comerç just i col·labora regularment amb institucions relacionades amb el Tercer Món. Per la seva banda, Elies Seguí i David Pla han destacat pels seus estudis econòmics al País Valencià respecte els indicadors de mercat, estudis fiscals o la comptabilitat, entre d`altres.
Reunit a porta tancada, un jurat format per especialistes en diverses disciplines ha decidit atorgar enguany el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a l’escriptor Baltasar Porcel. El jurat està format Vicenç Villatoro, Josep Maria Roig i Rosich, Salvador Alegret, Albert Manent, Vinyet Panyella, Josep M. Domingo, Salvador Cardús, Pere Tió i Ricard Torrents.
El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes fou instituït per Òmnium Cultural, a proposta de la seva Junta Consultiva, l’any 1969. És atorgat a una persona que, per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans. El guardó és de 30.000 €.
Baltasar Porcel Pujol va néixer a Andratx (Mallorca) l’any 1937. Des de 1960 ha alternat la seva residència entre Barcelona i Mallorca, encara que ha viatjat per tot el món i els seus articles i llibres són seguits per innombrables lectors. Ha publicat novel·les, contes, teatre, assaigs, biografies, llibres de viatges i ha fet nombroses col·laboracions periodístiques. També ha fet programes de televisió i ha col·laborat assíduament a la ràdio. Però ha estat especialment en la novel·la i en l’article periodístic on més ha destacat. L’obra literària de Porcel reflecteix un món eminentment mediterrani, poètic i mític, però al mateix temps realista i vital, un microcosmos antagònic unit per l’extraordinària força narrativa de l’autor.
Porcel va rebre el guardó al Palau de la Música Catalana, enmig d’un llarg aplaudiment dels assistents. En el seu parlament, l’escriptor d’Andratx va parafrasejar el filòsof Haidegger en afirmar que ‘la llengua és la casa de l’ànima’. En un discurs en el qual va voler mostrar repetides vegades el seu agraïment i la seva ‘felicitat’, Porcel va voler remarcar que la llengua és quelcom canviant. ‘Que jo sàpiga, Ramon Llull mai no va conèixer el que deia Pompeu Fabra’, va afirmar.
Més informació:
Parlament de Jordi Porta durant l’acte d’entrega
Parlament de Vicenç Villatoro durant l’acte d’entrega
Parlament de Joan Francesc Mira durant l’acte d’entrega
Baltasar Porcel, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (Vilaweb)
Baltasar Porcel, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2007 (Avui.cat)
Baltasar Porcel rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (El Periódico)
Baltasar Porcel rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (Televisió de Catalunya)