Barri Gaudí. La ciutat geomètrica.

Actualitat

Crònica de la trobada del Quedem? de Reus-Baix Camp del 6/4 2019

Matí de dissabte d’abril fred. El sol llueix, el mestral bufa moderat. «Quedem?» al Barri Gaudí per conèixer aquesta petita ciutat de 2.000 habitants que es troba en un extrem de Reus.

En Santi, veí del barri i, en nom de l’associació de veïns, ens rep i ens fa de guia. Ell ens descobreix l’arquitectura de volums geomètrics de colors vius que normalment només estan a la vista dels veïns.

El Barri Gaudí, es pensa i projecta a meitats dels anys 60, amb l’objectiu de construir habitatges de protecció oficial, i s’encomana al Taller d’Arquitectes de Ricardo Bofill. La tesi doctoral del jove arquitecte Ricardo Bofill (fill), va ser el projecte dels blocs de colors del Barri Gaudí.

Els edificis no estan construïts sobre fonaments, sinó que se sustenten sobre pilars de ciment enfonsats al sòl fins a 19 metres de profunditat. Hi trobem solucions originals per protegir els habitants del mestral, com ara que les obertures als patis de llums tenen formes arrodonides per evitar que el vent xiuli (en els blocs vermell i groc, sorprenentment, adopten forma d’ou amb la que l’arquitecte vol retre homenatge als avicultors de la ciutat). S’entra als pisos des dels passadissos exteriors, per això els accessos als ascensors i als pisos estan protegits per parets, que fan de para-vents. Així mateix les entrades als pisos estan enfonsades uns centímetres per tal que el vent no entri per sota les portes.

Els volums cúbics, i els patis amb planta de creu massònica es repeteixen en tots els edificis.

A tots ens sorprèn la tranquil·litat que respira el barri, lliure de sorolls i amb vistes impressionants dels dels terrats del bloc blau (19 metres més alt que el campanar), que ens permeten veure desdibuixats a l’horitzó el Delta de l’Ebre, la Pedrera del Còbit i l’Institut Pere Mata, a tocar.

Al final de la visita l’Associació de Veïns del Barri Gaudí i els Amics del Barri Gaudí ens van convidar a un vermut, durant el qual ens van mostrar l’orgull i estima que senten pel barri, cosa que ens van encomanar. Segurament que a partir d’ara tots els que vam assistir en aquest Quedem? ens mirarem aquests edificis des d’una altra perspectiva.