Blanca Serra declara davant la Fiscalia de Memòria Democràtica i Drets Humans per les tortures patides durant el franquisme i la transició a Via Laietana

És la primera vegada que una víctima de tortures franquistes és escoltada per una fiscal especialitzada a l’Estat espanyol
La denúncia ha estat presentada per Irídia, amb el suport d’Òmnium Cultural i l’Organització Mundial Contra la Tortura
Aquest dilluns, Blanca Serra, històrica militant catalanista i víctima de tortures policials durant el franquisme i la transició, ha declarat davant la Fiscalia de Memòria Democràtica i Drets Humans, a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. Es tracta d’un precedent inèdit a l’Estat espanyol: per primera vegada, una víctima directa de tortures durant el règim franquista ha estat escoltada per una fiscal especialitzada en aquesta matèria.
La denúncia ha estat presentada per Irídia – Centre per la Defensa dels Drets Humans, amb el suport d’Òmnium Cultural i de l’Organització Mundial Contra la Tortura (OMCT). El document inclou quatre episodis de detenció i tortura viscuts per Blanca Serra i la seva germana, Eva Serra, entre els anys 1977 i 1982, a les dependències de la Prefectura Superior de Policia de Via Laietana, a Barcelona, i a la Dirección General de Seguridad, a Madrid.
En una atenció als mitjans prèvia a la declaració, Blanca Serra ha afirmat: “Avui és un gran dia per la memòria i per fer memòria de la justícia, un dia per recuperar un passat que no s’ha acabat”. Segons Serra, aquesta denúncia “és important perquè el jovent conegui què és el que ha passat, què està passant i potser què passarà”, amb especial atenció amb el fet de “visibilitzar les dones i la persecució de gènere” que també es va viure en les dependències policials de la prefectura. “Aquesta denúncia és en nom meu i de la meva germana, però també de tota la gent que ha passat per Via Laietana 43”, ha sentenciat.
Anaïs Franquesa, directora d’Irídia, ha destacat que “és un dia històric”, ja que és la primera vegada que una persona supervivent de la tortura patida a Via Laietana declara davant de la Fiscalia especialitzada. Franquesa ha volgut recordar que moltes de les persones represaliades ja no son aquí per declarar, i ha afirmat que aquesta és només la primera de moltes accions que han de venir. A més, ha insistit en la importància d’investigar aquests fets com a crims de lesa humanitat. “Els crims que es van cometre a Via Laietana són crims de lesa humanitat, no prescriuen i s’han de jutjar si volem viure en una democràcia plena”. Finalment, la directora d’Irídia ha reiterat la demanda que l’edifici de Via Laietana 43 sigui reconvertit en espai de memòria: “Ha de ser un lloc de memòria, sense presència policial i gestionat per les organitzacions memorialistes i de drets humans.”
Per la seva banda, Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, ha afirmat que “és realment un dia històric” perquè amb aquesta nova iniciativa judicial s’aprofita “l’esquerda” per portar davant la justícia “aquests crims que no prescriuen i que fa més de 50 anys que l’estat espanyol intenta sepultar en l’oblit i la desmemòria”. “Cal que se’n comenci a parlar i que se’n parli on cal, que és en seu judicial”, ha dit el president d’Òmnium, que ha reivindicat també la “lluita de les germanes Serra” com una lluita de “milers de persones represaliades per la dictadura” que, ara més que mai, no es pot aturar: “No demanem res que no hagin fet altres països que han sortit de processos i sistemes de dictadura, que és memòria, justícia, reparació i dignitat per a les víctimes”.
Amb el lema “Contra la desmemòria: justícia”, l’acte ha comptat amb la presència i el suport de diverses entitats memorialistes i de drets humans, que han reclamat l’obertura dels arxius policials, la identificació dels responsables i l’adopció de mesures de reparació per a les víctimes.