Boulder d’Eva Baltasar guanya el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

Actualitat

Per primer cop, Jordi Cuixart fa entrega personalment del guardó: “No ens cansarem de denunciar la greu irresponsabilitat de deixar la cultura desemparada i abandonada”

 

Barcelona, 4 de febrer 2020.- Boulder d’Eva Baltasar és l’obra guanyadora de la quarta edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. Baltasar rebrà 20.000 euros directes i 5.000 més per a promoció. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per primer cop en la història del guardó ha pogut entregar-lo personalment a la guanyadora. Després de 1.207 nits a la presó, Cuixart ha presidit el primer acte cultural en tres anys, i ha denunciat que se segueixi perseguint “deliberadament la cultura perquè saben que és l’eina més poderosa d’alliberament individual i col·lectiu en temps de repressió i l’instrument imprescindible de cohesió en moments d’emergència”. En aquest sentit, Cuixart ha demanat a les institucions que “protegeixin la cultura com a bé essencial”, i ha advertit que si no s’actua de manera immediata, es posarà en risc tota una generació de creadors, artistes, escriptors i professionals del món de les arts: “No ens cansarem mai de denunciar la greu irresponsabilitat de les administracions de deixar la cultura desemparada i abandonada, com estan fent”. 

El president de l’entitat també ha assegurat que “lliurar el quart Premi Òmnium també és tornar-ho a fer” perquè “quan ens volen muts i obedients, com a societat civil organitzada tenim l’obligació moral i l’oportunitat preciosa de mobilitzar-nos i no callar”. Abans de tornar a la presó de Lledoners, ha felicitat els 3 finalistes pel seu compromís amb la literatura i ha recordat que el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any “va néixer per dignificar les lletres catalanes” i “avui, més de tres anys després, tinc l’honor de poder-lo lliurar per primera vegada”. Jordi Cuixart està empresonat des del 16 d’octubre de 2017 i condemnat a 9 anys de presó per exercir drets fonamentals i en cap de les edicions anteriors ha estat present en l’entrega del guardó. 

El jurat del guardó és independent i de prestigi i està format per Anna Casassas, Marta Segarra, Carme Gregori, Xavier Pla i Oriol Izquierdo. El jurat ha decidit atorgar el premi a Boulder “per constituir un retrat sense concessions de personatges, situacions i sentiments complexos, d’una gran potència narrativa i estilística, que s’endinsa en camins poc transitats de la literatura catalana”

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any és el premi millor dotat econòmicament a obra publicada i arriba enguany a la quarta edició. En la primera edició el guardó va recaure en Raül Garrigasait per ​Els estranys; la segona, la guanyadora va ser Marta Orriols per Aprendre a parlar amb les plantes, i la tercera per L’esperit del temps de Martí Domínguez. 

Cuixart: “És una irresponsabilitat deixar la cultura desemparada i abandonada” 

El president d’Òmnium també ha tornat a lamentar que “les institucions no protegeixen la cultura com a bé essencial” i per això “no ens cansarem mai de denunciar la greu irresponsabilitat de les administracions de deixar la nostra cultura desemparada i abandonada”. Jordi Cuixart ha fet una crida a actuar i ha advertit que “s’està posant en risc tota una generació de creadors, d’artistes, d’escriptors i professionals del món de les arts”, un fet que tindria “conseqüències dramàtiques pel nostre imaginari col·lectiu com a societat”. “Contra la foscor, empoderament i llibertats col·lectives: urnes plenes de dignitat i d’anhel de llibertat, llibreries obertes i que la cultura ho inundi tot”, ha reblat. 

En un acte presentat per la periodista cultural Anna Guitart, els finalistes del Premi Òmnium 202 han compartit vetllada tot conversant sobre literatura i les novel·les aspirants al guardó. Les altres obres finalistes eren La mar rodona, de Sebastià Perelló, i La drecera, de Miquel Martín i Serra.