Campanyes

Jordi Cuixart

Jordi Cuixart i Navarro (Santa Perpètua de Mogoda, 1975) és activista, empresari i el 10è president d’Òmnium Cultural. Va estar injustament empresonat del 16 d’octubre del 2017 al 23 de juny del 2021 per defensar el dret a manifestació, a la llibertat d’expressió i a l’autodeterminació. Com a pres polític, ha fet del seu empresonament una eina de lluita pels drets humans.

La sentència del Tribunal Suprem del 14 d’octubre del 2019 va condemnar Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull a pràcticament 100 anys de presó. Durant el judici, Cuixart va transformar la seva defensa en una acusació a l’Estat, i va dir que tot el que va fer “ho tornaria a fer”.

Amnistia Internacional ha exigit repetidament l’alliberament i l’anul·lació de les condemnes de Cuixart i Sànchez, i el Grup de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides, Front Line Defenders i diverses organitzacions internacionals també han demanat la llibertat dels presos polítics. El Consell d’Europa va reconèixer Jordi Cuixart com l’únic defensor dels drets humans de la Unió Europea empresonat per exercir drets fonamentals.

A la primavera del 2021, davant la intenció del govern espanyol d’indultar els presos polítics, va reiterar que ell no havia demanat cap mesura de gràcia i que davant d’una causa col·lectiva i més de 3.300 represaliats, l’amnistia era la primera passa per afrontar la resolució democràtica del conflicte. Actualment, la lluita per l’anul·lació de la seva condemna és al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), on Òmnium confia que es condemni l’Estat espanyol per vulnerar drets fonamentals.

La declaració de Jordi Cuixart al Tribunal Suprem

26 de febrer de 2019

Per mirar la declaració sencera de Jordi Cuixart fes clic aquí
Per mirar l’al·legat final de Jordi Cuixart fes clic aquí. 

Entrevistes

 Entrevista a la presó

El programa Quatre Gats (TV3) entrevista en profunditat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, a la presó (25 d’octubre de 2020)

Entrevista al Preguntes Freqüents 

El programa entrevista el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, després de rebre el tercer grau penitenciari (20 de juliol de 2021)

 Entrevista a El Món a RAC1

El programa ‘El món a Rac 1’ (RAC1) entrevista el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, a la presó (28 de maig de 2021)

Documental ’20-S’

El documental de Mediapro és una reconstrucció dels fets que van tenir lloc el 20 de setembre de 2017 a Barcelona. Mostra que l’actitud del president d’Òmnium i de l’expresident de l’ANC va ser en tot moment cívica i pacífica, i en cap cas justifica el delicte de sedició pel qual se’ls va condemnar. Malgrat tot, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez van passar 1346 dies empresonats injustament. 

Discursos

Acte d’inauguració del mural ‘Mirades des del confinament’ de Joan Fontcuberta

17 de juliol de 2021, Igualada

Acte de celebració dels 60 anys d’Òmnium a la Catalunya Nord

16 de juliol de 2021, Elna

Acte de rebuda del president d’Òmnium Cultural

1 de juliol de 2021, Barcelona

Llibres escrits a la presó

Segueix Jordi Cuixart a les xarxes socials

Segueix @jcuixart a Twitter

Segueix @jcuixart a Facebook

Notícies

No hi ha notícies

Suports

Reprodueix vídeo

“Demanem justícia i llibertat”

Jody Williams, Noam Chomsky, Pep Guardiola, Angela Davis, Ben Emmerson, Bill Shipsey i Martín Caparrós Set personalitats internacionals demanen la llibertat dels presos polítics
Reprodueix vídeo

“Hi ha gent a la presó per les seves idees polítiques”

Sergi López
Actor

Reprodueix vídeo

“La llibertat d’expressió està cada vegada més en perill”

Clara Segura
Actriu