Carles Lalueza-Fox “La ciència, una arma contra el racisme”

Actualitat

El III premi Sambori Òmnium es porta a terme per primera vegada a nivell de tot el territori de Catalunya, La Franja i la Catalunya Nord. Té com a precedent el País Valencià i com a objectiu el conjunt dels Països Catalans. Escolars d’arreu del Principat i Catalunya del Nord van recollir el passat divendres 22 de maig, a l’Auditori a la Pedrera de Barcelona, els primers premis del III Premi Sambori Òmnium. El concurs, de narrativa en català, té com a objectius promoure la participació en un projecte comú d’alumnes i centres de totes les terres de parla catalana i difondre l’ús del català dins de l’àmbit escolar.

 

 

 

El professor Lalueza-Fox, biòleg i antropòleg, reivindica la diversitat humana tot afirmant la uniformitat genètica de l’espècie, en la segona conferència del cicle de primavera "D’on venim? Cap a on anem?"

Lalueza-Fox va començar la seva conferència fent un repàs a la història de la biologia dels segles XIX i XX marcada per un afany taxonòmic. Els científics de l’època van esmerçar molts esforços a classificar els humans en diverses races. Tot seguit, i basant-se en les coneixements actuals, es va centrar en la variació i, sobretot, en la variació segons la genètica.

Va constatar que la variació humana es troba sobretot en els trets externs: el color de la pell, dels cabells, dels ulls. La mateixa persona, maquillada, amb perruca i amb lentilles de color, sembla una altra. Les diferències externes són provocades per la necessitat de l’adaptació al medi. Lalueza va afirmar que les poblacions humanes s’han hagut d’adaptar a les condicions climàtiques que els ha tocat viure. Així, la pell fosca protegeix de la radiació solar en aquells indrets on hi ha més insolació. Per això els índexs més elevats de melanoma es troben en la població blanca d’Austràlia i Sud-Àfrica. De la mateixa manera, la pell clara afavoreix que se sintetitzi la vitamina D en els llocs on hi ha menys radiació solar. La població negra resident als països nòrdics ha hagut de prendre de vegades un suplement de vitamina D.

El doctor Lalueza-Fox va concloure que l’espècie humana és una de les més uniformes que hi ha, ja que els trets que ens defineixen com a éssers humans estan compartits per totes les poblacions.