Cèlia Sànchez-Mústich presenta «La gota negra» al Foment Vilanoví

Actualitat

Divendres 21 de setembre, a les 19:30h Foment Vilanoví tindrà lloc la presentació del poemari La gota negra, de Cèlia Sànchez-Mústich.

Sánchez-Mústich és poeta i, entre altres iniciatives, ha impulsat la Festa de la Poesia a Sitges i les trobades conegudes com Músics per la Llibertat. Ha publicat més de quinze llibres i alguns dels seus poemes han estat traduïts i antologats a la revista literària francesa Europe, Paraula encesa, a Parlano le donne, poetesse catalane del XXI, a 48 poètes catalans pour le XXIè siècle, i a la recentment apareguda Mig segle de poesia catalana.

La gota negra, el seu novè recull de poesia, és un poemari intens, cru i tendre al mateix temps. Compacte i passional. És un univers de poemes, que pertanyen a un temps discontinu, “perquè no tenen ni un espai ni un temps determinat, més enllà del mental”. Un microscopi i un telescopi són capaços de mostrar, a través dels seus versos, el mateix cos. Llunyà i proper, de cos present o més enllà dels planetes d’un sistema, que ja no gira només entorn del sol, si no entorn d’una mena de mirall on es reflecteixen pensaments, abstraccions i circumstàncies de tota mena. En paraules de l’autora, el conjunt de l’obra remet a aquells poemes que tens arrelats fins i tot abans de la transcripció, però que no formen un llibre fins que te n’adones, que com una constel·lació acaben tenint sentit un rere l’altre.

Probablement explicar la poesía, podría considerar-se un delicte. La poeta n’és conscient i opta per mantenir la distància precisa i més justa, per a que cada lector transformi els versos en un univers propi. La gota negra s’inicia obrint les portes a l’univers més personal de la poeta, i acaba amb un epíleg revelador de l’autora i amb un post scriptum singular de Joan Navarro.

D’una autora tant original no fóra lògic acceptar-ne una presentació que no fos capaç de sorprendre’ns. L’acte serà presentat per la periodista Bàrbara Scuderi i el poeta Ricard Garcia.