Crònica: Cultura de pau i no-violència, per Jordi Armadans

Actualitat

El 19 de juny, a la sala d’actes de l’Escola Massana, es va fer la tercera xerrada del cicle L’hora del present, amb el títol “Cultura de pau i no-violència avui”, que va anar a càrrec de Jordi Armadans, periodista, politòleg i director de Fundació per la Pau.

Armadans va començar la conferència amb la definició del concepte de pau, que cal entendre no només com a absència de violència sinó com un conjunt de valors (democràcia, llibertat, etc.) que condueixen cap a una justícia global. De la mateixa manera, el concepte de violència va més enllà de la violència explícita i directa (com ara una guerra), també inclou el que s’anomena violència estructural, que és tot el conjunt de situacions injustes que es podrien evitar, com ara la fam, la discriminació, la repressió, la invisibilització, etc. El treball per la pau inclou, doncs, la lluita contra tot tipus de violència (directa o estructural).

També va remarcar la diferència entre violència i conflicte (només el conflicte armat és violència). El conflicte és consubstancial a la condició humana i no és necessàriament negatiu. El conflicte pot ser positiu, pot ajudar a visibilitzar una situació injusta, per exemple. Des del treball per la pau, el conflicte no es defuig, sinó que es procura gestionar de manera que es pugui resoldre sense l’exercici de cap tipus de violència.

Un cop aclarits els conceptes més importants del treball per la pau, va descriure amb xifres quina era la situació al món actualment pel que fa a conflictes armats, nombre de morts anuals per violència armada i violència estructural, despesa militar, etc. També va assenyalar alguns avenços fets des d’organitzacions que treballen per la pau, com la que ell mateix dirigeix, que  han aturat l’ús de certes armes, com les mines antipersona.

Per acabar, va assenyalar la desobediència civil com un dels camins per generar canvis en el marc de la cultura de la pau, i va recordar els objectors i insubmisos, que van aconseguir que el servei militar deixés de ser obligatori.

 

Si no vau poder assistir a la xerrada o voleu tornar-la a sentir, podeu veure’n l’enregistrament aquí sota. 👇

 

 

Us recordem també que aquest segon cicle de L’hora del present s’acaba el proper dimecres 3 de juliol amb la conferència de l’historiador i poeta Ferran Aisa “Als cent anys de la vaga de la Canadenca”. Us hi esperem.