Crònica de la concentració per la llibertat dels presos polítics a la plaça de la Vila de Gràcia del dia 11 de juny de 2018

Actualitat
Jordi Cuixart va poder sentir en directe el batec emocionat de la plaça a través del telèfon de la seva parella, Txell Bonet.

Quan tot just havíem començat els cinc minuts de silenci amb què sempre iniciem les nostres concentracions, Jordi Cuixart va trucar, des de la presó de Soto del Real, la seva parella, Txell Bonet, que era amb nosaltres a la plaça de la Vila. El president d’Òmnium Cultural va demanar que la conductora de l’acte expliqués la situació. En fer-ho, els assistents vàrem clamar «llibertat, llibertat» amb una emoció molt especial, sabent que un dels nostres presos polítics ens estava escoltant.

Tot seguit, Jordi Fàbregas, amb la guitarra, Jaume Olivé, amb el violí, Enric d’Armengol, amb el flabiol, i Pep Fornés i Jordi Martínez, amb les flautes dolces, van tocar El cant dels ocells i Cuixart va poder-ne escoltar els primers compassos, abans no s’acabessin els cinc minuts que li són permesos per trucar cada dia.

L’actor Pep Planas va llegir una carta que Jordi Cuixart ens ha adreçat a tots els qui ens concentrem cada dilluns a la plaça de la Vila de Gràcia, en resposta a la carta i al llibre que li vàrem enviar, com a la resta de presos polítics, per Sant Jordi.

Txell Bonet va prendre la paraula per comentar la carta i la trucada. També per demanar un aplaudiment per als pares de Jordi Sànchez, presents a l’acte. Tant les paraules de Cuixart com de Bonet van rebre llargs i sentits aplaudiments.

Després, l’actor Carles Arquimbau va llegir textos seus, Oh, Groc!, Ai, cent cinquanta-cinc i Les petites coses (en homenatge a les parelles dels que estan privats de llibertats de tota mena). També va llegir una adaptació de la cançó Aquesta terra és la nostra terra (1947), de Woody Guthrie, cantautor que va lluitar pels drets i les llibertats dels oprimits i que a la guitarra duia la inscripció «Aquesta màquina mata feixistes».

La concentració va acabar amb El cant dels ocells, Els segadors i crits per la independència.

Les entitats sobiranistes de Gràcia convoquem una concentració setmanal cada dilluns a les 8 del vespre, a la plaça de la Vila, per reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Cada setmana convidem persones o entitats de diferents àmbits perquè ens presentin poemes, articles, cançons, cartes, etc. Si teniu propostes, les podeu enviar a [email protected]. Els músics esteu convidats a venir a tocar El cant dels ocells sempre que vulgueu.

Dilluns vinent, 18 de juny, comptarem amb la participació de Teresa Agustí, ballarina, i Enric d’Armengol, músic.

Fotografies: Lluís Pecoustán (1 a 6, 12 a 15) i Ferran Taberner (7 a 11, 16 i 17).
Vídeo de l’acte sencer: Gisela Closa.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.