Crònica de la concentració per la llibertat dels presos polítics a la plaça de la Vila de Gràcia del dia 26 de març de 2018

Actualitat

Enric Casasses va presentar dos poemes inèdits i va recitar versos i proses de Ramon Llull, Ausiàs March i Antoni Gaudí.

La concentració va ser especialment intensa i va aplegar al voltant de dues-centes persones sota la pluja. Començà amb cinc minuts de silenci seguits de la interpretació d’El cant dels ocells, feta amb la guitarra de Jordi Fàbregas i les flautes dolces de Pep Fornés i Jordi Martínez.

Les primeres paraules de l’acte van ser les següents: «Amb més presos polítics, amb més exiliats i amb el president Puigdemont retingut, avui, un cop més -i amb més determinació, encara-, ens concentrem contra la mentida, contra la manipulació, contra l’arbitrarietat, contra la repressió i contra la injustícia. Ens concentrem per expressar la defensa dels drets i les llibertats. Com? Com ho fem sempre, amb la nostra presència: ferma, cívica i pacífica. I amb la cultura».

A continuació, Fermí Prat va llegir una carta que li havia enviat el conseller Josep Rull en sortir de la presó, fa uns mesos. No ens podíem imaginar que, quan la llegiríem, el conseller tornaria a ser-hi.

Tot seguit, el poeta Enric Casasses va recitar, amb sentiment i força, fragments de Ramon Llull i Ausiàs March, unes frases d’Antoni Gaudí i dues rimes seves inèdites: La del dia que van detenir els dos Jordis i La d’ara del 23-24 de març de 2018 (vegeu-ne els textos i un vídeo).

Finalment, hi va haver una segona interpretació d’El cant dels ocells i d’Els Segadors, aplaudiments i clams per la llibertat dels presos polítics i per la República (clams que, de fet, es van anar produint espontàniament en diferents moments de l’acte).Vegeu l’acte sencer aquí (1, 2 i 3).

L’ANC, el CDR i Òmnium de Gràcia convoquem una concentració setmanal cada dilluns a les 8 del vespre, a la plaça de la Vila, per reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Cada setmana convidem persones o entitats de diferents àmbits perquè ens presentin poemes, articles, cançons, cartes, etc. Si teniu propostes, les podeu enviar a [email protected]. Els músics esteu convidats a venir a tocar El cant dels ocells sempre que vulgueu.

Dilluns vinent, 2 d’abril, comptarem amb la participació de Montserrat García Sagués, actriu.

Fotografies: Xavier Erruz.
Vídeos: Lola Capdevila, Txell Sota i Joan Bussé.