Crònica: Què pots fer pel català?

Actualitat

En el marc del cicle L’hora del present, el 22 de novembre vam poder escoltar la Carme Junyent en la xerrada «Què pots fer pel català?». Carme Junyent és professora de lingüística de la Universitat de Barcelona i s’ha especialitzat en les llengües africanes i, en general, en les llengües amenaçades i en perill d’extinció. Va resultar interessant veure com ella, com a africanista que és, no havia estudiat el català amb les eines que permeten estudiar els processos de substitució i desaparició de les llengües del món; que hi va parar atenció en rebre l’encàrrec de la Revista d’Igualada d’escriure l’article sobre «El català: Una llengua en perill d’extinció?».

En síntesi, en la conferència, Carme Junyent va mostrar com el retrocés en l’ús del català ja es podia predir fa bastant de temps a partir dels models amb què s’estudia l’evolució de les llengües amenaçades de tot el món. I va apuntar algunes idees per revertir el procés, que comporta la presa de consciència dels parlants de la necessitat de preservar la diversitat lingüística enfront de les llengües hegemòniques i d’actuar en conseqüència; dels parlants originaris de la llengua amenaçada, que han de mantenir-ne l’ús sempre i arreu, i dels parlants de les llengües dominants, que han de prendre consciència que no poden actuar de manera que a la pràctica imposen la seva llengua en un territori on hi ha una llengua minoritzada.

En aquest mateix acte el GLiDi i Òmnium Ciutat Vella vam presentar el web «Fets de llengües», que recull els resultats d’una activitat de reivindicació de la diversitat lingüística que es fa cada any amb centres de secundària de Ciutat Vella.

Si no vau poder assistir a la xerrada, podeu veure’n l’enregistrament al nostre canal de Youtube.