Cuixart a Pedro Sánchez: “La proposta del 80% dels catalans és l’autodeterminació i la fi de la repressió”

Actualitat

Barcelona, 16 de desembre de 2018 – Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, insta el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a agafar el guant de la immensa majoria de la societat catalana – al voltant d’un 80% – que reclama la fi de la judicialització de la política i aposta per un referèndum d’autodeterminació per decidir el futur de Catalunya, justament pocs dies després que el president espanyol es comprometés a vehicular una proposta que tingués el suport del 75% de la ciutadania catalana. “La proposta del 80% dels catalans és l’autodeterminació i la fi de la repressió”, en paraules de Cuixart.

En una piulada publicada aquest matí, Cuixart interpel·la el president Sánchez recordant-li que “vostè demanava el 75% però som el 80%”. El líder d’Òmnium afegeix que “desatendre aquesta realitat és un insult a la democràcia”.

En aquest sentit, avui mateix s’ha publicat una enquesta al Diari Ara on es confirma l’existència d’aquests grans consensos de país, en la línia del que demana la plataforma Som el 80%, impulsada per Òmnium Cultural. Segons les dades de la nova enquesta, un 80% dels ciutadans són partidaris d’un referèndum acordat; un 78% rebutja la presó provisional dels líders sobiranistes i un 77% està en contra del judici als presos.

Per aquest motiu, i davant la reunió del Consell de Ministres del Govern espanyol a Barcelona el proper divendres 21D – que Cuixart qualifica de “nova decisió unilateral emmarcada en l’espiral provocadora de l’estat per argumentar l’aplicació d’un nou 155”-, el president d’Òmnium Cultural convida Pedro Sánchez a incloure a la seva agenda la fi de les mesures d’excepció contra la dissidència política, la llibertat dels presos polítics i la construcció d’una solució política que ha de passar perquè es respecti el dret a l’autodeterminació de la ciutadania de Catalunya.

La plataforma transversal Som el 80%, impulsada – ara fa un mes – per Òmnium, ja demanava avançar amb aquests grans consensos de país. El seu manifest fundacional, que va recollir desenes de milers d’adhesions en qüestió d’hores, defensa la llibertat dels presos polítics, l’inici d’una negociació sincera i l’abordatge d’una solució política que sigui ratificada a les urnes.

 

Pots consultar l’enquesta del diari ARA aquí.