Cuixart: “No vam entrar a la presó per lluitar per sortir-ne. L’indult no és la solució a la situació que estem patint”

Actualitat

Marcel Mauri denuncia una “operació Illa” que posa els interessos de l’Estat i el control sobre Catalunya per davant de la salut de la ciutadania

 

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha afirmat que “ni renúncies, ni penediments, ni tampoc reformes del codi penal, i ni molt menys indults són la solució a la situació que estem patint”. “No vàrem entrar a la presó per lluitar per sortir-ne, sinó tot el contrari. Vàrem entrar a la presó per defensar el dret de Catalunya a exercir l’autodeterminació”, ha assegurat a través d’un missatge des de la presó de Lledoners -on fa 1.194 nits que està empresonat per defensar els drets fonamentals-, en motiu de l’Assemblea General Ordinària de l’entitat que s’ha celebrat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona en format telemàtic per als socis, a causa de la pandèmia. En aquest mateix missatge, Cuixart ha recordat que la causa per l’autodeterminació i la defensa dels drets fonamentals “és una causa global que demana una resposta global”, i per això, ha recordat que “cal seguir defensant l’amnistia com l’inici a la solució del conflicte polític”. Cuixart també ha assegurat que Òmnium es planteja el 2021 amb nous reptes i la celebració del 60è aniversari de l’entitat: “Ens reconeixem hereus d’aquells homes i dones visionàries i, per això avui, tres anys i tres mesos després d’haver entrat a la presó, tinc l’enorme privilegi de poder-me dirigir a vosaltres des de Lledoners”. 

Durant l’Assemblea, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, també ha destacat la necessitat que “el sobiranisme surti a defensar el projecte de país”, també en les properes eleccions catalanes, ja que es necessita “un Parlament que sigui fort per reconstruir socialment i econòmicament el país, però també per seguir lluitant per l’amnistia i culminar el dret a l’autodeterminació”. Mauri ha afirmat que les resolucions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre les eleccions catalanes són “un exemple més de la voluntat de l’Estat d’adulterar la democràcia”, tal i com va passar fa quatre anys amb l’1-O i 21-D, unes eleccions sota el 155, i ha denunciat l’existència d’una “operació Illa, per tal de posar els interessos de l’Estat i el control sobre Catalunya, per davant de la salut de la ciutadania”. 

Renovació parcial de la Junta Nacional

Durant l’Assemblea General Ordinària s’ha exposat el pla de treball i el pressupost per al 2021, així com la renovació de part de la Junta Nacional d’Òmnium. En aquest sentit, s’ha informat de les renúncies de la fins ara vicepresidenta segona de l’entitat, Marina Llansana, així com del tresorer, Pere Carles, i dels membres de la junta Jordi Bosch, Roser Sebastià i Umair Dar. S’incorporen com a nous vocals de la Junta directiva Mònica Terribas, periodista, professora de comunicació a la Universitat Pompeu Fabra, actualment treballa a l’àrea de documentals de no-ficció de Mediapro i amb una llarga i reconeguda trajectòria dins del panorama mediàtic català; Jordi Muñoz, politòleg i professor de Ciència Política de la UB; Àngel Castiñeira, doctor en filosofia i professor de la Universitat Ramon Llull especialitzat en lideratge, pensament geopolític, valors i sostenibilitat; l’especialista en implantació de projectes estratègics i relacions institucionals, Jordi Arcarons; i la inspectora d’educació i presidenta d’Òmnium Cultural Tarragonès, Rosa Maria Codines.