El cantautor valencià Tomàs de los Santos amenitzarà els Premis Compromís i la Festa Estellés d’Òmnium Anoia

Actualitat

Poc a poc es van descobrint els detalls de l’acte de lliurament dels XIX Premis al Compromís Cultural que tindrà lloc al Teatre Municipal de l’Ateneu el divendres 22 de setembre a 2/4 de 8 del vespre.

L’encarrecat de posar música a l’acte serà el cantant i compositor valencià Tomàs de los Santos, qui també ens acompanyarà a la Festa Estellés que tot seguit tindrà lloc al Jardí Prohibit de l’Ateneu. De los Santos va néixer a València l’any 1967 i va començar la seva carrera discogràfica el febrer de 2014 amb el disc Dones i dons (Mésdemil), compartit amb el músic Borja Penalba i premiat amb l’Ovidi Montllor al millor disc de cançó del mateix any. Era la continuació d’un camí començat dos anys abans quan, amb el seu primer enregistrament d’una cançó, guanya el premi Miquel Martí i Pol al millor poema musicat en llengua catalana amb el poema de Vicent Andrés Estellés «Homenatge Anònim XV» en el certamen Terra i Cultura organitzat pel Celler Vall Llach i Enderrock amb un jurat integrat per Lluís Llach, Ramon Muntaner, Laura Almerich o Pitu Roca, entre d’altres.

El 2017 presenta el seu segon treball, Segona Mà (Mésdemil), amb noves cançons pròpies i poesies amb forta presència de dones en la producció i en la temàtica. De nou, és premiat amb l’Ovidi a la millor cançó per «Balconades». Alhora comença una col·laboració amb l’actriu catalana Sílvia Bel amb l’espectacle «M’he estimat molt la vida» basada en l’obra de Vicent Andrés Estellés. 

El 2020 estrena La Rosa als Llavis (Bureo Músiques), el seu tercer treball basat en «El Poema de la Rosa als Llavis» de Joan Salvat Papasseit, amb la col·laboració de l’actriu Elsa Tronchoni. El disc és un treball on es barregen cançons i rapsòdies en una història d’amor amb certa dramatúrgia. El disc és premiat amb el premi Ovidi Montllor al millor disc de cançó de 2021.

L’acompanyen de manera estable l’actriu Elsa Tronchoni (2019), la violinista Isabella Làuzara (2018), el guitarrista Jesús Barranco (2021) i la percussionista Bea Albert (2022). I de forma més esporàdica, la flautista Mireia Soriano (2017). El febrer de 2023 estrena el single «Si puc» basat en un poema de Gabriel Ferrater, el vídeo del qual ha arribat a més de 50.000 visualitzacions.

Tomàs recull i interpreta petjades d’experiències musicals dispars, traçant una ruta de complicitat poètica i melòdica que ens submergeix en fons propis o aliens amb cançons netes i properes, obligant-nos a deixar de ser convidats o simples espectadors, i combinant i enriquint aquesta faceta creativa, amb el compromís personal i professional cap als moviments de transformació social. El resultat és una música transcendent, inspiradora, vital i amb sentiment de pertinença: un intent honest de combatre la indiferència.