El cicle Què sabem de la immigració? tracta de la importància de la llengua en l’entorn laboral dels immigrants
16/02/07 (Redacció ÒC) El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, va visitar aquesta setmana la seu d`Òmnium per reunir-se amb el president Jordi Porta i altres membres de la Junta Directiva. L`objectiu de la trobada era donar a conèixer tant els projectes de l`entitat com els del Departament de Cultura. Òmnium va explicar les línies del seu pla estratègic i els principals projectes que té previst dur a terme enguany. Per la seva banda, el conseller va comentar les futures polítiques culturals del seu Departament i va posar sobre la taula l`actual mapa comunicacional català.
Durant l’última sessió del cicle Què sabem de la immigració? dos representants sindicals van parlar de la situació laboral dels immigrants i del paper que hi juguen les llengües de treball.
D’una banda, Raquel Gil, presidenta d’AMIC-UGT de Catalunya, va comentar que actualment s’estan duent a terme diversos estudis per poder regularitzar la situació laboral dels immigrants. També va desmentir el mite que la regularització dels immigrants és un factor de crida perquè cada cop més gent immigri cap aquí. Segons Raquel Gil, és precisament l’economia submergida la que fomenta l’arribada d’immigrants en condicions irregulars. Per aquest motiu, els sindicats intenten lluitar contra aquesta situació i valoren positivament el procés de normalització.
D’altra banda, Carles Bertran, coordinador del CITE-CCOO, va parlar de la vessant lingüística en el món laboral de l’immigrant. En primer lloc, va assegurar que la immigració és un fet estructural de la nostra societat i que hem de ser conscients que sempre n’hi haurà. Bertran va vincular estretament la capacitat d’autonomia de l’individu per prendre decisions i fer gestions amb el coneixement de les llengües del país on viu. Així, segons va comentar, el desconeixement d’aquestes llengües pot tenir repercussions negatives en l’accés a un lloc de treball, la remuneració, la promoció dins d’una empresa i, fins i tot, en la prevenció d’accidents laborals.
En resum, el procés de normalització laboral dels immigrants ha d’anar acompanyat d’un aprenentatge de les llengües de treball.