El fotoperiodisme a Catalunya durant la guerra del 1936-39

Actualitat

Crònica de la catorzena conferència del cicle d’homenatge a Hilari Salvadó.

El dijous dia 26 de gener, l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, a Ciutat Vella, va acollir la 14a i penúltima conferència del cicle d’homenatge a Hilari Salvadó, el darrer alcalde republicà de Barcelona. L’acte dui per títol Fotògrafs, reporters, documentals. La informació del conflicte.

La Montse Ortiz, membre de la seu territorial de Ciutat Vella, va fer la presentació del conferenciant, Xavier Cruz Sala, fotògraf, expert en fotografia històrica i membre del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias. La presidenta de l’Agrupació agraí a Òmnium Cultural el fet de proposar-los la celebració d’aquest acte a la seu de l’Agrupació. Tot seguit, l’historiador Pau Vinyes, biògraf d’Hilari Salvadó, va presentar un vídeo de pocs minuts en el qual, mitjançant les figures de la secretària i la fillastra d’Hilari Salvadó, es parla de la seva figura durant la guerra, del seu exili forçat a França, del retorn a Catalunya i de la seva mort en un accident de trànsit.

A continuació, en Xavier Cruz començà la seva conferència projectant tot un seguit d’imatges sobre conflicte bèl·lic i fent esment de l’èxit i el reconeixement que havia assolit el fotoperiodisme a Catalunya i de l’eclosió de tot un seguit de fotògrafs amb molt d’ofici. Durant l’esclat de la guerra, els reporters gràfics s’organitzaren per poder dur a terme la seva tasca informativa i es creà un fons comú d’originals fotogràfics per a la seva distribució entre els mitjans de comunicació. Alhora, alguns d’aquests fotògrafs treballaren per al Comissariat de Propaganda de la Generalitat, que va acollir també reporters gràfics i periodistes vinguts d’arreu del món, com ara Robert Capa, Gerda Taro, Enric Cartier Breson, David Seymur (conegut per Chim), entre altres.

En Xavier Cruz ens mostrà fotografies de Robert Capa, Gerda Taro, Pere Català i Pic, d’Agustí Centelles, Gabriel Cases, d’Antoni Arissa  i Francesc Boix -el fotògraf de Mauthausen- i altres. Ens assabentà de les nissagues de fotoperiodistes que també van captar imatges del conflicte com els Merletti (Alessandro i el seu fill Camilo), els Branguli i els Pérez de Rozas. En acabar la conferència, s’obrí un torn de preguntes en el qual el públic hi participà molt activament, interessant-se sobre les imatges mostrades i els fotògrafs citats.

L’assistència a l’acte fou nombrosa, una quarantena de persones, de les quals una part important eren fotògrafs, socis de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. En acabar la xerrada, la Montse Ortiz agraí al públic la seva assistència i al ponent  la seva col·laboració i aportació.  Tot seguit, presentà la següent conferència del cicle, que és la darrera, que ha de tenir lloc el proper dijous 2 de febrer a la Casa de la Barceloneta. L’acte s’acabà a dos quarts de nou del vespre.