El nou full de ruta nacional d’Òmnium centra el nou cicle de diàlegs de l’entitat a Badalona

Actualitat

,,,

Òmnium Cultural del Barcelonès Nord organitza un cicle de diàlegs sobre el nou full de ruta nacional marcat per la presidenta de l’entitat, Muriel Casals. Consisteix en tres eixos: independència cultural, independència econòmica i dret a decidir. A patir de dilluns vinent, cada setmana s’abordarà un d’aquests eixos amb dos ponents. L’expresident Jordi Pujol, Miquel Sellarès, Josep Ramoneda, Eduard Voltas, Elisenda Paluzie i Guillem López Casanovas seran els protagonistes d’aquest cicle de diàlegs.

Muriel Casals, presidenta ‘Òmnium Cultural, el juliol passat, en un solemne discurs en la celebració del cinquantè aniversari de l’entitat, va marcar un nou full de ruta nacional basat en tres objectius: “Assolir la independència cultural, assolir la nostra independència fiscal, i impulsar radicalment el dret a decidir el nostre propi futur”. Casals va afirmar en aquella ocasió: “Ara mateix, però, en ple segle vint-i-u som en una segona transició en la qual la societat civil volem més protagonisme en la presa de decisions. Les relacions amb Espanya no funcionen, la crisi estreny, la llengua ha d’afrontar agressions que crèiem superades. En aquest context, els partits i les institucions reclamen ajuda i fins i tot lideratges de la societat civil. És en aquests moments, tancat el cicle de les consultes, havent demostrat que el gruix de la gent vol decidir el propi futur, havent provat la militància democràtica dels ciutadans, que la pregunta que més escoltem és ‘I ara, què?’ Òmnium Cultural vol plantejar la seva resposta a aquesta pregunta. La manifestació del 10J va marcar el camí, un camí que necessàriament ha de ser de consensos, com més amplis millor, i d’ambicions, com més clares millor.”.

La presidenta d’Òmnium va visitar l’octubre passat Badalona on va pronunciar una conferència on explicava aquest nou full de ruta nacional. I a partir de dilluns vinent, a Badalona es debatran cada un d’aquests eixos amb ponents de prestigi. El primer versarà sobre la independència cultural amb Josep Ramoneda i Eduard Voltas.

Josep Ramoneda (Cervera, 1949), periodista, filòsof i escriptor, va ser director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) des de la seva fundació, el 1989, i fins fa uns dies. És col·laborador habitual del diari El País i de la Cadena Ser. Presideix l’Institut de la Recherche et de l’Innovation (IRI) de París i dirigeix diverses col·leccions d’assaig. Va ser director de l‘Institut d’Humanitats (1986-1989), col·laborador de La Vanguardia (1980-1996) i professor de Filosofia contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (1975-1990). Ha publicat nombrosos llibres, entre els quals destaquen Apología del presente (1986), Después de la pasión política (1999), Del tiempo condensado (2005) i Contra la indiferencia (2010).

Eduard Voltas (Barcelona, 1970) és editor de TimeOut i professor de periodisme. Va ser secretari de Cultura de la Generalitat de Catalunya. És autor del llibre La Guerra de la llengua (1996).

Voltas (Barcelona, 1970) vol provocar un debat sobre el futur de la nostra cultura a partir de l’anàlisi d’un dels seus aspectes fonamentals. La creació d’una producció cultural -de mitjans de comunicació, música, cinema, etc- en la nostra llengua.

Aquest diàleg, que és obert a tothom, es farà dilluns vinent, dia 16 de gener, a les vuit del vespre, a la seu d’Òmnium Cultural a Badalona (carrer de la costa, 13). Dilluns següent, dia 23, serà el torn de parlar sobre la independència econòmica amb els economistes Elisenda Paluzie i Guillem López Casanovas, també a les vuit a la seu d’Òmnium. El cicle acabarà dilluns 30 de gener, amb l’expresident Jordi Pujol i Miquel Sellarès parlant sobre el dret a decidir. Aquesta darrera xerrada es farà a les vuit, a la seu de Caixa Catalunya a Badalona (plaça de la Vila, 4).