El prestigiós advocat britànic Ben Emmerson insta a exigir l’alliberament immediat dels presos polítics

Actualitat

L’empresonament de Cuixart, Sànchez i Junqueras ja és a les Nacions Unides

L’empresonament del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, el vicepresident Oriol Junqueras i el fins ara president de l’ANC i diputat de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ja ha arribat a les Nacions Unides. Ho ha fet de la mà del prestigiós advocat britànic Ben Emmerson, expert en dret internacional i drets Humans. En coordinació amb les defenses dels tres presos polítics, Emmerson ha presentat una comunicació al Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària perquè confirmi si la situació de presó preventiva del Junqueras, Cuixart i Sànchez vulnera drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans. “Aquests empresonaments són inadmissibles: estan empresonats per les seves idees polítiques”, ha assegurat Emmerson en roda de premsa des de Londres i ha advertit: “les accions del govern espanyol en aquest cas són un precedent molt perillós per al dret a manifestació pacífica a tot el món”.

Emmerson ja ha presentat una comunicació al Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària – Working Group on Arbitrary Detention on l’insta a exigir al govern espanyol la llibertat immediata de Cuixart, Sànchez i Junqueras i posar punt final a les nombroses violacions de la Declaració Universal de Drets Humans i de la Convenció Internacional de Drets Civils i Polítics. Considera que hi ha evidències clares que s’han vulnerat drets fonamentals com la llibertat d’expressió, manifestació i participació.

L’advocat ha estat molt crític amb l’Estat espanyol i ha assegurat que “no està actuant com qualsevol país democràtic d’Europa”.  Al seu torn, l’advocada Rachel Lindon, membre del bufet Matrix Chambers fundat per Emmerson, ha recordat que “aquestes tres persones sempre han exercit el seu dret a manifestació de manera pacífica”. “L’Estat espanyol  actua de manera dictatorial quan empresona oponents polítics i negant el seu alliberament amb l’objectiu de que abandonin les seves conviccions polítiques”. “Tot plegat constitueix una inadmissible violació dels seus drets fonamentals”, ha etzibat Lindon, membre també del bufet Matrix Chambers fundat per Emmerson.

En els propers dies, aquest organisme de les Nacions Unides comunicarà al govern espanyol que ha rebut la petició i que inicia una investigació a partir de la qual els experts avaluaran els arguments elevats per Emmerson. i, posteriorment, el Grup de Treball es pronunciarà. Les conclusions no són vinculants però són un element de pes per a qualsevol tribunal internacional. Aquest organisme de Nacions Unides ha fixat posició sobre la vulneració de drets humans a països com Veneçuela, Ruanda o l’Iran.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.