Els anys republicans de l’alcalde Hilari Salvadó: la Segona República a Barcelona

Actualitat

Les seus territorials d’Òmnium Cultural a Barcelona i Tot Història Associació Cultural organitzen un cicle de conferències d’homenatge al darrer alcalde republicà de Barcelona

Les deu seus territorials d’Òmnium Cultural a Barcelona i Tot Història Associació Cultural volem commemorar el 50è aniversari de la mort d’Hilari Salvadó i Castell (Barceloneta, 1899-Barcelona, 1966), darrer alcalde republicà de Barcelona. Ho farem tot dignificant la seva figura així com aprofundint en el coneixement històric dels anys en què va ésser regidor i alcalde de la capital catalana.

El cicle començarà el dijous 29 de setembre de 2016 i s’allargarà fins el 2 de febrer de 2017. Totes les conferències seran els dijous a les 19 hores, gratuïtes i obertes a tothom. Els màxims especialistes en cada temàtica en seran els conferenciants i ens aproparan a una de les etapes més dinàmiques que ha viscut la ciutat de Barcelona i Catalunya per extensió. Els actes tindran lloc arreu dels deu districtes de la ciutat, ja que compten amb la participació de les deu seus territorials d’Òmnium a Barcelona: Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó (gestora), Les Corts, Nou Barris (gestora), Sant Andreu (gestora), Sant Martí (gestora), Sants-Montjuïc i Sarrià-Sant Gervasi (gestora).

A partir de dimecres 21 de setembre, es posa en marxa una web que recollirà bibliografia sobre cada una de les conferències, així com la biografia dels ponents, notícies i fotografies. Descarrega’t el tríptic de totes les xerrades i inscriu-t’hi a través del formulari.

Qui va ser Hilari Savadó?

Nat el 16 de febrer de 1899, a la Barceloneta, Hilari Salvadó va viure els primers anys d’infantesa envoltat de xarxes i barques de pescadors. Als 11 anys perd en un naufragi el pare i quatre germans. Per sort, unes angines el salven, atès que ha de fer repòs al llit de casa. La mare queda vídua amb dues filles i un fill. Mai més tornarà a fer de pescador.

De ben jove Hilari Salvadó s’implica en la vida social i cultural de la Barceloneta. A destacar la Joventut Nacionalista de la Barceloneta, el Centre Excursionista Minerva –en serà el vicepresident-, l’Ateneu Republicà Pi i Margall i la Cooperativa La Fraternitat. Associacions que el forjaran com a home d’acció i de govern.

El 1936, durant l’alcaldia de Carles Pi i Sunyer, Hilari Salvadó és conseller-regidor de Governació. Salvadó el substituí en el càrrec el 16 de juliol de 1937 després de la dimissió de Pi i Sunyer al ser nomenat conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Hilari Salvadó va ocupar l’alcaldia de Barcelona fins el 26 de gener de 1939, quan va sortir cap a l’exili arran de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat.

Calendari de conferències

Dijous 29 de setembre de 2016 | Hilari Salvadó, de la Barceloneta a l’alcaldia de Barcelona.

Dijous 6 d’octubre de 2016 | La Pau i la seva cultura.

Dijous 13 d’octubre de 2016 | La guerra Civil espanyola i els conflictes mundials posteriors.

Dijous 20 d’octubre de 2016 | Miquel Pedrola, el Poum i Eric Blair (George Orwell).

Dijous 27 d’octubre de 2016 | L’anarquisme als anys 30: resistència cultural i revolució.

Dijous 3 de novembre de 2016 | Radicalisme i separatisme; el cas de Josep Dencàs

Dijous 10 de novembre de 2016 | Lev Trotski, Ramon Mercader i la influència estalinista durant la Guerra Civil.

Dijous 17 de novembre de 2016 | Els fets del 6 d’octubre de 1934: més enllà de l’acció governamental.

Dijous 24 de novembre de 2016 | Sufragisme, la revolució de les dones i el feminisme durant la República.

Dijous 1 de desembre de 2016 | L’esport a la Barcelona dels anys trenta.

Dijous 15 de desembre de 2016 | Els refugiats de guerra, la caiguda de Barcelona i l’èxode.

Dijous 12 de gener de 2017 | Lluites obreres, cooperativisme i excursionisme a la Barceloneta d’Hilari Salvadó

Dijous 19 de gener de 2017 | Literatura del conflicte, autors i narratives

Dijous 26 de gener de 2017 | Fotògrafs, reporters, documentals. La informació del conflicte.

Dijous 2 de febrer de 2017 | El Cos Consolar a la Barcelona republicana (1931-1939). Catalunya com a preocupació.

Informació, contacte i inscripcions: www.anyhilarisalvado.cat | [email protected]