Els caçadors de mosques

Actualitat

[06/05/2004] L’Ajuntament de Badalona ha estat un dels primers ajuntaments catalans a adherir-se a la campanya “Llibres pels Xiquets”, que està duent a terme la Xarxa d’Entitats i Casals de la Franja, segons informa el web ‘Franja de Ponent’. La moció aprovada pel ple de l’Ajuntament badaloní, a proposta dels grups municipals d’ERC, PSC, ICV, EUiA i CiU, diu textualment que l’Ajuntament engega una campanya local de difusió als mitjans de comunicació badalonins, a les biblioteques municipals, al Centre de Normalització Lingüística de Badalona, a tots els centres d’ensenyament de la ciutat i a les entitats de caire cultural i veïnal. A hores d’ara ja s’han organitzat a Badalona diversos punts de recollida mitjançant les biblioteques municipals i s’han editat uns pòsters a color. Òmnium Cultural de Badalona dóna suport a la iniciativa.

[06/07/2004] Partal i l’historiador Joan Rosàs reben el reconeixement per la seva tasca en favor dels Països Catalans, en la celebració dels 25 anys de l‘Associació Festa Nacional. Informa, Vilaweb Badalona.
"En el nostre país hi ha caçadors de mosques i caçadors de lleons: els de lleons són aquelles persones públiques que combaten els embats més forts contra la nació; els de mosques, la majoria de la gent, són persones anònimes que amb el seu treball diari desactiven totes aquelles petites accions destinades a acabar amb el nostre país". Amb aquesta brillant i irònica reflexió sobre la realitat del país, l’historiador Joan Rosàs agraïa el fet que l’Associació Festa Nacional dels Països Catalans hagués triat un "caçador de mosques" com ell com a nou Membre d’Honor en reconeixement a la seva tasca en favor dels Països Catalans. Rosàs va animar a la ciutadania a seguir "caçant mosques" igual com feia ell, una tasca que si bé "no sembla gaire heroica és molt important". Al seu costat, el director de Vilaweb, Vicent Partal, un d’aquests "caçadors de lleons", també va rebre el reconeixement i el nomenament com a Membre d’Honor per la seva tasca de treball pel país. Partal va assegurar que "la nació virtual", aquella que "no té fronteres que la parteixin", té molt bona salut i s’aconseguirà imposar a la nació real.

Però Rosàs i Partal no eren les úniques personalitats que van assistir a aquest prestigiós acte d’afirmació nacional. Per celebrar el 25è aniversari de l’Associació Festa Nacional, la organització havia convidat tots els membres d’honor nomenats des de que fa 18 anys es va instaurar aquest acte: Arcadi Oliveras, Josep Benet o Dolors Sabater eren alguns d’aquests "caçadors de lleons i mosques" que van assistir a un esdeveniment emotiu i necessari de reconeixement a la tasca de tantes persones que anònimament o no treballen pel futur de la nació. Un sopar -amb la presència de prop de 100 persones, a més de diversos representants de l’ajuntament, de partits polítics i d’entitats de la ciutat- va servir per cloure l’acte d’una Associació que, com comentaven alguns dels convidats, compleix una funció, poc vistosa però imprescindible, igual que la que fan els caçadors de mosques.

La única nota negativa de la festa va ser la no accessibilitat del restaurant la Donzella de la Costa -lloc on es va fer l’acte i el sopar- a persones amb mobilitat reduïda. Aquest motiu va provocar una carta de protesta de Dolors Sabater, una de les membres d’honor de l’Associació i una persona molt compromesa amb "Deixem de ser invisbles", entitat que treballa en favor de la supressió de les barreres arquitectòniques a la ciutat. Després de les disculpes públiques de la organització i les declaracions dels propietaris de la Donzella en què van assegurar que, malgrat que en diverses ocasions han demanat permís d’obres per fer accessible el restaurant, l’ajuntament els ho ha denegat, Sabater -que no acudeix a cap acte que es faci en locals no adaptats- va decidir assistir a la festa.