Els equips de focs de Sant Joan comencen a preparar La Flama del Canigó

Actualitat

,,,

Redacció ÒC (1-12-2008). El Centre Cultural d’Arenys de Mar (El Calisay) i els museus de les Puntes de coixí i de Mineralogía van ser el punt de trobada dels equips de focs de Sant Joan que van reunir-se el passat novembre. Enguany, aquesta trobada, que te per objectiu treballar l’organització de la Flama del Canigó, va retre homenatge al poeta Salvador Espriu. Per fer-ho, els assistents es van desplaçar fins al cementiri on Ramon Vinyes i Vilà, alcalde d’Arenys, va dirigir als assistents unes paraules plenes de contingut cultural i d’homenatge al gran poeta. L’acte va ser, a més, presidit per Joan Iglesis i Xavier Valls, uns del fundadors de la Flama del Canigó, i la presidenta de l’Associació Flama del Canigó d’Arenys de Mar, Francesca Vila. Miquel Vila coneixedor de l’obra de Salvador Espriu, dirigí unes paraules i recità uns versos del llibre Cementiri de Sinera.

El passi d’un reportatge sobre la Vila en els 400 anys de la seva fundació va donar pas a altres actes de la trobada. La Francesca Vila va donar la benvinguda a cada un dels equips assistents i va informar de les notificacions rebudes pels responsables de diferents poblacions i comarques que al no poder assistir van voler ser presents a traves de les adhessions.

El president de Tradicions i Costums d’Òmnium Cultural, Antoni Ayala, va fer una síntesis dels motius de la Flama del Canigó per ser “símbol de la nostra identitat”. Ayala va fer referència a “aquests homes de seny defensors de la cultura catalana que als anys cinquanta del segle passat, van tenir la gosadia d’oposar-se a la dictadura franquista amb una Flama petita però tossuda, que ens ha arribat fins avui proclamant la nostra raó de ser”. A més, va remarcar el propòsit d’Òmnium Cultural d’aconseguir que el dia 24 de juny sigui reconegut com la Festa Nacional dels Països Catalans.

Els assistents a la trobada van també retre homenatge als iniciadors de la tradició d’encendre les fogueres de Sant Joan amb una flama baixada del cim de la nostra muntanya mes emblemàtica, El Canigó. “No tenim res de material per oferir-vos, però sí que sou posseïdors del nostre respecte, admiració i agraïment i la promesa ferma que seguirem el vostre exemple i no deixarem que mai ningú ens apagui les Fogueres” van ser algunes de les paraules dels organitzadors.

INICIADORS DE LA FLAMA DEL CANIGÓ
Francesc Pujades Prades
Gilvert Grau Perpinyà
Josep Deloncle Perpinyà
Joan Iglesis Perpinyà
Marti Cassany Vic
Ramon Torres Manlleu
Xavier Valls Manlleu
Nemesi Sola Sant Pere Pescador
Enric Moguas Mollet
Francesc Cobero Montesquiu
Feliu Matamala Girona
Joan Sagales Castellterçol
Joan Franquesa L’Estany

Durant la jornada, representants dels equips de diferents punts dels Països Catalans van informar d’algunes novetats, així com encoratjar a seguir fent possible la tradició de la Flama del Canigó. Una de les novetats destacables és que l’any 2009 Figueres serà la Capital de la Cultura Catalana i dins dels actes programats, ela equip de Focs de Sant Joan-Flama del Canigò i la seu territorial d’Òmnium a la ciutat organitzaran un Congrès dels Focs de Sant Joan i la Flama del Canigó.

Les delegacions assistents van ser:
Rosselló, Cerdanya, Ripollès, Moianes, Osona, Alt Empordà, Gironès, Vallès Oriental, Vallès Oriental, Garraf, Montsià, Barcelonès, Vallès Occidental, i la Conca de Barbera.