Ferran Espada diu a ‘Els Dijous’ que la premsa en català només sobreviurà si aposta per la qualitat i la diferenciació
,,,
El ‘Dijous de l’Òmnium’ d’ahir al vespre va estar dedicat a analitzar la situació de la premsa dins l’espai comunicatiu català. L’acte va comptar amb la participació del director d’El Punt a Barcelona, Ferran Espada, que realitzà una xerrada aportant el seu punt de vista sobre la qüestió. A continuació, Espada va debatre amb el públic i contestà les preguntes dels assistents.
El director d’El Punt a Barcelona va començar per definir la situació actual de la premsa impresa a nivell mundial, caracteritzada per un continu descens del nombre de lectors i una important davallada dels ingressos publicitaris. Tot plegat, conseqüència de "dues crisis molt fortes" que afecten el sector: l’una, la crisi econòmica, general i de caire cojuntural; l’altra, derivada de l’aparició d’Internet, específica del sector i de caràcter estructural. "La inversió publicitària al conjunt de la premsa que s’edita a Catalunya -tant en català com en castellà-, ha caigut en un 40% els darrers 3 anys", va dir Espada tot afegint que "es tracta del doble que als Estats Units". Una davallada importantíssima dels ingressos per a la premsa tradicional que, en canvi, no s’ha vist compensada per un increment equivalent de la inversió a la xarxa. "De cada 10 euros que perdem, només aconseguim arrossegar-ne un a Internet", va dir Espada, per qui "la gran pregunta és si quan passi aquesta crisi econòmica tan devastadora aquesta xifra augmentarà o no".
I és que la paradoxa és que, tant en el cas d’El Punt com en el de la resta de diaris que disposen de versió on-line, "el nombre de lectors és molt més elevat en el cas dels digitals". La qüestió, a parer d’Espada, és que "els lectors són molts més, però és molt més difícil que paguin pel producte". Per aquest motiu, "si volem tirar endavant en un context tan complex", a parer del director d’El Punt a Barcelona "el que ens cal és apostar per la qualitat i per la diferenciació". I és que, per Espada, "el que s’està fent en aquests moments és retallar despeses, i això va en detriment del producte". Per ell, ni és vàlida aquesta via ni ho és tampoc la de les subvencions. "Nosaltres som fermament contraris al diner públic, perquè acaba sent una injerència molt important en la llibertat del diari", assegurà. I va concloure: "L’única solució que ens queda és ser valents i creatius".