Ferran Suay analitza la submissió lingüística des del punt de vista de la psicoanàlisi
20/11/06 (Redacció ÒC) A partir de demà ja es podran adquirir els tiquets per a la Nit de Santa Llúcia, que se celebrarà a les 21.00 h del divendres 15 de desembre, al Palau Municipal d`Esports de Girona / Fontajau. Preu del sopar: 50 € Servei gratuït d’autocar Venda: del 21 de novembre al 5 de desembre. Els tiquets són limitats. Reserva: per telèfon al 93 319 80 50 o a la seu d’Òmnium (Diputació, 276, pral. Barcelona). Horari d’atenció: de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 19.00 h. Més informació a www.nitdesantallucia.info
La sessió d’aquesta setmana d’Els dijous de l’Òmnium ha comptat amb la presència de Ferran Suay, doctor en Psicologia de la Universitat de València. Amb la conferència ‘De la consciència a la conducta’, els assistents van poder sentir els motius pel qual molts catalanoparlants eviten parlar en català en certes situacions. Segons el ponent, es tracta de transportar a la nostra conducta certes idees que, en un principi, només tenim a la consciència.
En primer lloc, Ferran Suay va posar l’exemple de la comunitat de color d’Alabama que se sotmetia davant el poder dels blancs. Això era així perquè els havien acostumat a castigar-los si no feien el que els imposaven i a premiar-los quan sí que ho feien. A més, també va explicar l’experiment de la desesperança apresa en què un gos que rep descàrregues elèctriques en els dos extrems d’un cable s’acostuma a la derrota i no busca ja el premi.
A partir d’aquí, el conferenciant va desenvolupar els paral·lelismes d’aquests exemples amb la situació dels catalanoparlants. D’aquesta manera, la submissió lingüística -tal com ell anomena el fet de resignar-se a no parlar català en certes situacions- ve condicionada per situacions de vassallatge respecte el castellà generada per les generacions anteriors, per imitació o per educació, entre altres. A més, Ferran Suay ha posat exemples clars d’aquesta submissió com la condició d’inferioritat dels escriptors que escriuen en català en fires o certàmens literaris davant dels que ho fan en castellà o el polèmic pregó de Festes de la Mercè.