Fets de Llengües, la crònica

Actualitat

A Catalunya es parlen més de 300 llengües i bona part d’aquestes llengües es deuen parlar a Ciutat Vella. Els més joves dels seus parlants els trobem a les escoles i instituts. I és amb ells que hem volgut celebrar el dia internacional de la llengua materna. 

Aquest és el tercer any consecutiu que fem l’activitat Fets de Llengües, coorganitzada amb el GLiDi, en la qual participen alumnes de 3r d’ESO de diversos centres de secundària del nostre districte. L’activitat, que es prepara a classe, culmina en un acte, que aquest any s’ha celebrat a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, consistent en la lectura d’autobiografies lingüístiques i de textos breus en llengües maternes dels participants.

Aquest any hi han participat tres centres de secundària, l’INS Miquel Tarradell, l’Escola Pia Sant Antoni i l’INS Milà i Fontanals. Entre els textos seleccionats per a la lectura o exposició, s’ha parlat en o s’ha parlat de llengües com l’amazic, l’àrab, el bengalí, el caixmiri, el guaraní, el gurmukhi, l’hindi, el haryanvi, l’ilocano, el marathi, el nepalès, el panjabi, el sànscrit, el sindhi, el tagal, l’urdú, el xinès, a més de llengües europees com el català, el castellà (amb les variants de l’Equador i de Colòmbia, el paisa), l’anglès, el francès i l’italià.

 

 

Els participants han explicat les vivències que tenen associades a l’aprenentatge de les llengües que han adquirit i també quins són els usos que en fan, amb qui les parlen, com s’hi troben parlant-les, etc., o bé han llegit textos en la seva llengua materna.

Ha estat, un any més, una festa per compartir llengües, reflexionar sobre els usos que en fem i, amb l’ajuda del GLiDi, prendre consciència de la importància de preservar la diversitat lingüística i, per tant, de la necessitat de defensar les llengües que es veuen més amenaçades.

Acabades les lectures, vam fer un petit refrigeri i vam oferir a cada classe un lot de llibres relacionats d’alguna manera amb la diversitat lingüística, com a regal a compartir.

L’any que ve hi tornarem i hi convidarem a participar algun centre més, perquè ens agradaria que tots els alumnes de tercer d’ESO de Ciutat Vella tinguin l’oportunitat d’explicar de quines llengües estan fets i què fan amb aquestes llengües.

Si algun centre de Ciutat Vella té interès a participar en aquesta activitat el curs vinent o vol saber-ne alguna cosa més, només ha d’escriure al correu de contacte d’Òmnium Ciutat Vella.