‘Ho tornarem a fer’, un manifest de Jordi Cuixart que crida a desobeir col·lectivament

Actualitat

El president d’Òmnium desgrana com fer ús de la desobediència civil en el camí cap a l’alliberament nacional

Barcelona, 3 de juliol 2019.- Jordi Cuixart, el president d’Òmnium Cultural, ha decidit transformar la tristesa i la grisor d’una cel·la en el millor altaveu de la lluita compartida per l’autodeterminació i els drets humans. El proper dilluns 8 de juliol arriba a les llibreries ‘Ho tornarem a fer’, un text, emocionat i rigorós, on fa una crida a perdre la por i a desobeir col·lectivament de forma no violenta. Cuixart ens convida a no defallir, a protestar, a escoltar… i a la mobilització permanent noviolenta en un exemplar en què el president d’Òmnium desgrana com fer ús de la desobediència civil en el camí cap a l’alliberament nacional.  Perquè quan la injustícia és la llei, la desobediència civil és un dret. Lluny de cap penediment, Cuixart es reafirma en aquest al·legat en tots els seus actes i recorda que “no podem renunciar a canviar lleis injustes mitjançant la resistència noviolenta; actuar com si fóssim lliures també ens fa, cada dia, una mica més lliures”.  El llibre coincideix amb l’aniversari del 10-J, nou anys després de la massiva manifestació convocada per Òmnium Cultural i es presentarà el dijous 11 de juliol a les 18 h a Barcelona.

‘Ho tornarem a fer’ és un manifest personal i col·lectiu, vital i polític, meditat després de més de 20 mesos a la presó i 52 sessions al Judici a la Democràcia del Tribunal Suprem. Un manifest directe i valent, “un crit a l’esperança i contra la resignació i la frustració”, que ens commina a perdre la por i a exercir a consciència les llibertats fonamentals amenaçades a Catalunya i arreu del món perquè és a través de la desobediència civil com s’enforteixen les llibertats de tota la societat. Com ell mateix diu “perquè els nostres fills puguin viure en un país més just i més lliure, ho tornarem a fer”. El pròleg és de Jamila Raqib, la directora executiva de la Institució Albert Einstein dels Estats Units, fundada el 1983 per Gene Sharp i dedicada a promoure l’estudi i l’ús de l’acció noviolenta.

El llibre forma part de la col·lecció “Idees” de l’editorial Ara Llibres que ja compta amb els títols Contra el feixisme d’Umberto Eco i Que no ens guanyi la por de Lolita Bosch.

«Estic convençut que ho tornarem a fer. Ens manifestarem, ens expressarem, ens mobilitzarem i votarem tants cops com calgui. Tal com ho hem fet fins ara: pacíficament i serenament, però amb tota la determinació del món»