Jaume Aulet defensa la importància literària de Carner

Actualitat

Com ja és tradició, les diverses seus d’Òmnium a la demarcació Girona-Catalunya Nord preparen un reguitzell d’activitats que enllacen el Nadal amb la cultura i la història popular i tradicional catalana

El professor de la UAB Jaume Aulet va oferir el 25 de novembre la conferència Josep Carner i la dignitat literària d’un clàssic de la poesia catalana, dins del cicle De Joan Maragall a Màrius Torres.

Jaume Aulet va reivindicar la importància de Josep Carner com a autor cabdal de la literatura catalana, especialment com a protagonista del  Noucentisme, moviment en el qual va assentar un model de llengua catalana literària. De fet, l’inici de l’època noucentista s’ha marcat a l’any 1906, en què precisament va aparèixer la primera publicació d’Els fruits saborosos de Carner. Com el professor Aulet va mostrar, es tracta d’un corrent en certa manera contraposat al Modernisme de Maragall, en què dominava l’espontaneïtat i la simplicitat. En el Noucentisme, en canvi, es busca una poesia més treballada i racional, que Carner va definir en la seva “teoria de l’ham poètic”: qualsevol pretext, qualsevol paraula, serveix d’inspiració al poeta per a crear un poema racional.

Durant la conferència, Jaume Aulet va il·lustrar el públic amb diversos poemes en què es va poder observar l’evolució de Carner, des del poema Les llimones casolanes, dins d’Els fruits saborosos, màxima expressió de la quotidianitat idealitzada característica del poeta, fins a Llunyania, en què, des de l’exili, parla del seu amor per Catalunya.