Jordi Cuixart: “La resposta a la sentència només pot ser la reincidència”

Actualitat

La Junta d’Òmnium Cultural s’autoinculpa i anuncia que exercirà els drets escapçats pel Suprem

 

Barcelona, 14 d’octubre de 2019 – El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, insisteix que “ni la presó ni la repressió seran mai la visualització de cap derrota, sinó un pas més en la lluita per l’exercici de drets fonamentals avui greument condemnats”. En un missatge enviat a la Junta nacional i les juntes territorials d’Òmnium Cultural a través d’una trucada aquest matí, Cuixart ha dit que “la resposta a la sentència només pot ser la reincidència”. El president de l’entitat, després de conèixer la sentència del Suprem que el condemna a 9 anys de presó, ha tancat el missatge amb assegurant que “avui, més que mai, hem de cridar ben fort: Amnistia, democràcia i autodeterminació”. “Ho tornarem a fer i ho farem junts”, ha reblat. Al seu torn, la Junta de l’entitat s’autoinculpa davant la justícia espanyola, tot i negar els càrrecs pels quals es condemna el president Cuixart. “Si en el regne d’Espanya exercir drets com ho va fer Jordi Cuixart és delicte, nosaltres també som delinqüents”, ha expressat la Junta en una declaració institucional llegida pel vicepresident Marcel Mauri, i acompanyat de tota la Junta, davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.  Òmnium ha anunciat una campanya d’autoinculpacions que començarà els propers dies i anima els socis de l’entitat i la ciutadania de Catalunya a sumar-se en aquesta campanya nacional d’autoinculpacions massives.

En aquesta comunicació tot just conèixer que ha estat condemnat a 9 anys de presó per un delicte sedició, Cuixart ha llançat un missatge tranquil·litzador: “ens trobem bé, forts i serens. I estem tots junts, com no podria ser d’altra manera”. Cuixart ha insistit que “tenim tot el dret de voler una societat més justa i defensar el dret a l’autodeterminació”. En una mostra més de la coherència que ha demostrat des que va ingressar a la presó, ha llançat aquest missatge: “des de la presó, assumim plenament les conseqüències, que no vol dir acceptar cap culpabilitat”. “És un orgull immens ser el president d’Òmnium Cultural; en aquesta llarga etapa que comença fem una crida a un tsunami de dignitat, des de la serenor i la lluita noviolenta, però també des de tota la determinació del món”, ha afegit. “Estic convençut, convençudíssim que no ens confrontaran mai entre els diferents pobles d’Espanya. I que aquí l’únic enemic a vèncer és la por. Per tant, que res ens prengui mai les ganes boges de viure”, diu el president d’Òmnium.

 

“Ens autoinculpem”: la Junta Nacional d’Òmnium anuncia una campanya massiva d’autoinculpacions

Al seu torn, la Junta Nacional de l’entitat, ha emès una declaració institucional després de reunir-se d’urgència a la seu nacional on ha assegurat que “l’Estat espanyol ha decidit suspendre de facto els drets civils, polítics i nacionals de la ciutadania de Catalunya”.  Segons el text de la Junta llegit pel vicepresident Marce Mauri, la sentència “és el colofó a un greu procés d’involució de drets” que va començar amb la sentència de l’Estatut de 2010 i que, des de llavors, “ha comportat un cicle de repressió, brutalitat policial, retallada de drets, exili i empresonaments”. En aquest sentit, la Junta d’Òmnium recorda que “en un judici polític, l’última sentència la dicta la gent” i assegura que “la resposta ha d’interpel·lar qualsevol ciutadà que senti que és una decisió profundament injusta”, apel·lant els grans consensos. Òmnium fa una crida a tornar a exercir tots els drets fonamentals condemnats per la sentència del Suprem i fa una crida a sortir als carrers “amb la lluita noviolenta com a estendard” i “davant un estat que torna a demostrar que l’únic projecte que té per a Catalunya és el de la fractura”.  

 

Mauri presideix la Junta Extraordinària d’Òmnium 

Davant la gravetat de la condemna, la Junta d’Òmnium Cultural, que és el màxim òrgan de govern de l’entitat, s’ha reunit de manera extraordinària i urgent a la seu nacional de l’entitat. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri de los Ríos, ha presidit la trobada. L’equip de defensa que ha portat el cas Cuixart també ha estat present a la Junta per explicar els detalls de la sentència. Paral·lelament, centenars de ciutadans s’han concentrat davant de la seu d’Òmnium Cultural convocats des del moment en què s’ha donat a conèixer la sentència per fer arribar l’escalf i suport.