Jordi Cuixart: “La violència d’Estat ha de deixar lloc a la paraula”

Actualitat

El president d’Òmnium Cultural envia una carta als socis on aposta per un escenari de diàleg però sense repressió

Barcelona, 24 de novembre de 2019 – Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, ha fet una crida al diàleg entre Catalunya i l’Estat espanyol sempre que aquest darrer aturi la repressió: “En un escenari amb presos polítics el diàleg és possible, però incompatible amb la repressió. La violència d’Estat ha de deixar lloc a la paraula. La nostra generositat és una interpel·lació a la responsabilitat dels poders de l’Estat”. De la mateixa manera, ha afegit: “És evident que no ho podem deixar tot només en mans dels partits polítics i les institucions. No hi ha victòries petites, i avui sabem que la mobilització constant és la principal garantia a una resolució democràtica”.

Cuixart, a través d’una carta enviada als socis ha fet referència a l’informe d’Amnistia Internacional fet públic aquesta setmana: “La condemna del Suprem criminalitza la protesta i la desobediència civil; la denúncia d’Amnistia Internacional ratifica l’amenaça als drets i les llibertats d’expressió i de reunió pacífica de la ciutadania” és per això que “continuem assumint la responsabilitat de tornar a exercir tots els drets condemnats per l’Estat espanyol, l’obligació ètica d’obeir la pròpia consciència i defensar els drets humans”. A la vegada, el president d’Òmnium Cultural ha recordat una anomalia a nivell europeu que es desprèn de l’informe d’Amnistia Internacional: “En Jordi Sànchez i jo som els dos únics ciutadans de la Unió Europea per a qui Amnistia Internacional en demana l’alliberament immediat. Paradoxalment, la repressió d’un Estat que vulnera la legislació internacional en matèria de drets humans s’ha convertit en el nostre principal aliat”.

Cuixart, en presó des del 16 d’octubre de 2017, també ha explicat que la sentència, les amenaces i la violència institucional només busquen “estendre la por per escampar la sensació que el canvi és impossible” però ha alertat: “la presa de consciència col·lectiva fa que cada dia els seus efectes siguin menors i, possiblement, és aquest i no cap altre el gran pas de gegant que estem fent com a societat”.

El president d’Òmnium Cultural conclou la carta amb una referència al llibre Un Bosc ple d’Amor que acaba de publicar: “La nostra presó és també una manera de mostrar a tots els fills i filles del món el nostre amor insubornable i ple de tendresa per la vida”, ha afirmat.

La carta es pot llegir aquí.