Josep Piera i Rubió guanya el 55è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Actualitat

Xavier Antich: ‘Si parlem d’un escriptor total al País Valencià, aquest és Josep Piera, per la seva dedicació vital i activisme per la dignificació de la llengua i la literatura catalanes’

Barcelona, 1 de març de 2023 – L’escriptor, poeta i traductor Josep Piera i Rubió és el guardonat amb el 55è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que Òmnium Cultural atorga ininterrompudament des de l’any 1969. “Si parlem d’un escriptor total al País Valencià, aquest és Josep Piera, per la seva dedicació vital i activisme de dignificació de la llengua i la literatura catalanes”, ha assegurat Xavier Antich, president de l’entitat i encarregat de fer públic aquest reconeixement que cada any s’entrega a persones que, per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, han contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans. “Gràcies a la seva feina discreta, com a editor i activista cultural, ha creat una obra de creació de comunitat, de pont i baula entre generacions diverses, des del País Valencià però amb mirada sempre als Països Catalans”, ha subratllat Antich visiblement emocionat.

Durant la roda de premsa, que s’ha acompanyat d’una paella en honor a la predilecció de l’autor per la relació entre la cuina valenciana i la història cultural, Piera ha assegurat que està “commosso”, com va dir-li a Antich per telèfon. “Estic molt content i això em dona vida i últimament no em sentia massa viu. Com diem a la Safor, a qui li amarga un dolç?”. “Jo vaig començar escrivint poemes en castellà i cançons en francès perquè eren les llengües que apreníem a l’escola. No podia imaginar-me que la llengua que parlava la meua família, que parlava la gent del meu poble, aquella llengua que deien que no tenia gramàtica, era una llengua que es podia escriure i cantar”, ha afegit l’autor, que també ha volgut reivindicar: “Fem cultura, fem llengua, visquem-la, sentim-la, usem-la, diguem t’estime. El que importa és que una llengua estiga dita”.

Antich ha repassat la trajectòria de Piera i ha afirmat que “encarna la Generació dels 70”, ja que la seva obra “ha deixat petjada en generacions posteriors i ha creat escola fomentant la relació entre escriptors d’arreu dels Països Catalans”. 

“Per a Òmnium Cultural és especialment important seguir reivindicant la cultura com una de les armes més poderoses per lluitar contra la repressió i la intolerància”, també ha volgut manifestar el president de l’entitat. “La cultura i la llengua són eines importantíssimes de cohesió social i transformació personal i col·lectiva. Per això, continuarem reclamant a les nostres institucions que protegeixin la cultura com a bé essencial i la llengua catalana com a element cohesionador d’aquest país, al carrer o a l’escola”, ha conclòs Antich.  

El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el decideix un jurat independent format per nou persones de reconegut prestigi en diferents àmbits culturals. En aquesta edició ha estat format per Marc Artigau, Judit Carrera, Martí Domínguez, Àngels Gregori, Ingrid Guardiola, Maria Rosa Lloret, Isidor Maró, Marta Nadal i Salvador Sunyer. “L’extraordinària trajectòria literària de Piera crea un escenari mític a les muntanyes de la Safor, amb el Cingle Verd i la vall de la Drova com a grans escenaris lírics, amb una veu poètica inconfusible, i amb una constant i persistent defensa de la llengua catalana al País Valencià, des de la creació literària, la societat i l’escola”, ha considerat el jurat del 55è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, instituït per Òmnium Cultural. 

L’acte de lliurament, a principis de juny

Josep Piera i Rubió rebrà el guardó del Premi d’Honor, obra d’Ernest Altés, en l’acte de lliurament que tindrà lloc a principis de juny, a un lloc seleccionat conjuntament amb l’autor.