La Flama del Canigó agermana els pobles d’arreu dels Països Catalans 

Actualitat

Gairebé una quarantena de municipis de les Terres de l’Ebre i el Sénia rebran la Flama que repartirà Òmnium Terres de l’Ebre

La Flama del Canigó tornarà a regenerar-se al cim d’aquesta muntanya del Pirineu per encendre les fogueres de Sant Joan. D’aquesta manera, tornarà a arribar a més de 3.000 punts d’arreu dels Països Catalans sota el lema “La Flama. El foc que ens agermana”, en un clar missatge de reivindicació de la unitat dels territoris de parla catalana. 

Com cada any, la Flama es renovarà al cim del Canigó, i centenars de voluntaris i equips de foc -amb l’ajuda dels Agents Rurals- la distribuiran arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així arrencarà la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana. Aquest any, el missatge que acompanyarà l’arribada del foc serà un manifest escrit per Núria Cadenes, en què narra l’esperit de la Flama:  “Això és la Flama del Canigó: la gent que l’encén i que s’hi afegeix i que la transporta i que la traspassa. De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó en xarxa dúctil de fils de tota mena per encendre les fogueres i dansar al seu voltant o per seure i contemplar-les o per emocionar-se, només, de saber que hi són. De saber que són i que es volen lliures. De saber que, si ho volen, ho seran.”

Més de 35 municipis de les Terres de l’Ebre i el Sénia rebran la Flama del Canigó. Un equip de foc d’Òmnium Cultural recollirà la flama al Parlament de Catalunya i la distribuirà en cinc llengües de foc que tindran com a punt d’inici a l’Ajuntament de Tivenys, a les 16 h. Els equips de les Terres de l’Ebre es distribuiran per les quatre comarques ebrenques i també s’arribarà a Sòl de riu, per reivindicar que el Sénia no és frontera i mostrar el suport a les entitats de Vinaròs que fa més de cinquanta anys que reben la Flama (des del 1971) i que enguany no comptarà amb el suport institucional, ja que el govern local actual (de PP, Vox i PVI) han intentat censurar-la.


HORARIS REPARTIMENT:

16 h Ajuntament de Tivenys

– Ruta Ribera d’Ebre: 19 h a Móra la Nova (plaça de l’Església)

– Ruta Terra Alta: 18 h a Xerta / 19.30 h Gandesa (plaça de l’Ajuntament)

– Ruta Baix Ebre: 19.30 h Tortosa (Ferreries)

– Ruta Montsià: 18.30 h Amposta 

– Ruta del Sénia: 17.45 h Sòl de Riu


+ INFO: https://www.omnium.cat/ca/projectes/flama-canigo/