L’autor del llibre ‘Les plegades’ analitza el procés de secularització dels capellans a la dècada dels seixanta dins Els dijous de l’Òmnium
La delegació alturgellenca d’Òmnium Cultural, amb col·laboració amb l’emissora municipal RàdioSeu i l’Assemblea de Joves de l’Alt Urgell (AJAU) ha organtizat, pel proper divendres, 4 de maig, a les 8 del vespre a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Urgell,una xerrada d’en Saül Gordillo que porta per títol “El món dels blogs”. Les noves tecnologies permeten difondre i compartir les idees d’una manera instàntania i molt participativa. En Saül Gordillo, actual director de l’Agència catalana de notícies, és un periodista especialitzat en política nacional que té un dels blogs polítics més consultats i de referència del país. Sens dubte, una oportunitat per conèixer de prop una persona i una tecnologia molt interessants.
A la sessió d’aquesta setmana d’Els dijous de l’Òmnium es va analitzar el procés de secularització en que molts capellans van deixar el ministeri entre els anys seixanta i setanta a Catalunya com a protesta per la doctrina oficial de l’Església a partir del llibre Les plegades, de Francesc Núñez.
El president d’Òmnium Cultural Jordi Porta va presentar la xerrada i va fer un parell de consideracions a partir de fragments d’un article de Joan Francesc Mira sobre l’actual crisi de l’Església.
Tot seguit, l’autor del llibre va fer un resum de les motivacions que el van portar a fer l’estudi sobre les plegades de capellans. Segons Núñez, ‘avui en dia, sembla que tot allò que impliqui un compromís té data de caducitat’. En principi, l’autor volia fer una investigació al voltant del paper de la fe en diferents contextos socials, però va veure en ‘les plegades’ un símptoma del canvi de context de la fe i el compromís. D’aquesta manera, darrere del llibre de Francesc Núñez hi ha un complet treball d’investigació que li ha permès aclarir la complexitat de causes, raons i motius que els exsacerdots van tenir per sortir de l’Església i al mateix temps conèixer el seu concepte d’identitat.
A més, la professora de Sociologia de la UAB, Esther Fernández, va analitzar el fenomen des del seu punt de vista i l’exsacerdot Jordi Bertran va fer un breu resum de la seva experiència com a representant dels sacerdots secularitzats.