L’entitat demana fer un exercici d’autocrítica i insta les parts a no deixar-se espantar per la força de l’Estat

Actualitat

Òmnium Cultural reclama als partits sobiranistes que assumeixin el 21D i que parlin clar a la ciutadania

Òmnium Cultural ha fet una crida als partits sobiranistes a explicar amb “màxima transparència” quines són les estratègies que cal seguir a partir d’ara.

L’entitat considera que la ciutadania ha donat sobrades mostres de maduresa per poder entendre que, davant un context polític complex i de repressió, “les respostes polítiques han de ser complexes i no poden ser fàcils ni ràpides”. “Ens calen solucions serenes i fermes”, afegeix, i emplaça les formacions a fixar uns “objectius mínims de país àmpliament compartits” que permetin “sumar més persones al projecte republicà i avançar en la seva materialització”.

En un comunicat llegit pel vicepresident d’Òmnium Marcel Mauri, l’entitat a més demana “un exercici d’autocrítica i sinceritat amb nosaltres mateixos” i insta les parts “no deixar-se espantar per la força d’un Estat que utilitza tots els mecanismes per silenciar-nos”. Alhora, demana que les forces sobiranistes “assumeixen la responsabilitat que els han donat les urnes i que parlin clar a la ciutadania”.

Pel que fa a la investidura, Òmnium reclama “màxima unitat i generositat” per poder garantir-la “tan aviat com sigui possible”, així com la formació de govern i la restitució de les nostres institucions.

Acompanyat per la Junta Nacional i els presidents territorials, Mauri ha admès que les negociacions entre partits estan “greument condicionades per les amenaces del govern espanyol” i per la vulneració de drets dels diputats, empresonats o a l’exili. Òmnium Cultural a més constata que la repressió exercida per l’Estat, ja sigui empresonant la dissidència política o aplicant l’article 155 de la Constitució, entre d’altres, “està tocant el moll de l’os de les nostres competències” i està “posant en risc” grans pilars i consensos del nostre país com la llengua, l’educació i la cohesió social.

Òmnium Cultural, entitat cívica i cultural del país amb 56 anys d’història i gairebé 100.000 socis, ha volgut deixar constància a través d’aquesta declaració que la situació actual de retallada de drets i llibertats no té precedents en democràcia i “no s’ha patit mai en un estat membre de la Unió Europea”. La mostra més clara és l’empresonament del president de l’entitat, Jordi Cuixart, des de fa 110 dies, “per exercir el dret a manifestació i per defensar els nostres drets col·lectius i nacionals”.

Llegeix la declaració sencera aquí.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.