Les bones pràctiques en situacions bilingües dins el curs d’activisme lingüístic
17/11/06 (Redacció ÒC) La sessió d`aquesta setmana d`Els dijous de l`Òmnium ha comptat amb la presència de Ferran Suay, doctor en Psicologia de la Universitat de València. Amb la conferència “De la consciència a la conducta”, els assistents van poder sentir els motius pel qual molts catalanoparlants eviten parlar en català en certes situacions. Segons el ponent, es tracta de transportar a la nostra conducta certes idees que, en un principi, només tenim a la consciència. En primer lloc, Ferran Suay va posar l`exemple de la comunitat de color d`Alabama que se sotmetia davant el poder dels blancs. Això era així perquè els havien acostumat a castigar-los si no feien el que els imposaven i a premiar-los quan sí que ho feien. A més, també va explicar l`experiment de la desesperança apresa en què un gos que rep descàrregues elèctriques en els dos extrems d`un cable s`acostuma a la derrota i no busca ja el premi. A partir d`aquí, el conferenciant va desenvolupar els paral·lelismes d`aquests exemples amb la situació dels catalanoparlants. D`aquesta manera, la submissió lingüística -tal com ell anomena el fet de resignar-se a no parlar català en certes situacions- ve condicionada per situacions de vassallatge respecte el castellà generada per les generacions anteriors, per imitació o per educació, entre altres. A més, Ferran Suay ha posat exemples clars d’aquesta submissió com la condició d`inferioritat dels escriptors que escriuen en català en fires o certàmens literaris davant dels que ho fan en castellà o el polèmic pregó de Festes de la Mercè.
Bernat Gasull, membre de la Plataforma per La llengua, ha explicat més mesures per defensar els nostres drets lingüístics en la sessió d’aquesta setmana del curs d’activisme lingüístic.
Més concretament, el tema de la xerrada va ser les bones pràctiques en situacions de bilingüisme. D’aquesta manera, va donar consells sobre què fer en situacions on no ens sentim còmodes parlant català i com reclamar la presència del català en alguns àmbits. A més, va posar l’exemple d’alguns empresaris que per tal de no sentir-se discriminats a la resta de l’Estat espanyol no utilitzen el català en cap dels seus suports comunicatius. Tal com va comentar, és paradoxal que tenint un percentatge molt elevat de vendes a Catalunya mentre que a l’Estat espanyol aquest percentatge és molt reduït, optin per no etiquetar en català.
Finalment, Bernat Gasull va assessorar els assistents sobre altres qüestions de la vida quotidiana on sovint hi ha confusions que ens poden fer dubtar sobre si tenim el dret d’expressar-nos en català davant una situació de bilingüisme.